💀 Ерата на ацтеките. За какво е служела кулата от черепи на древните?

Сн. Reutrs

Кула от човешки черепи, открита под центъра на мексиканската столица, хвърля нова светлина върху живота на ацтеките, съобщава Ройтерс. В структурата са вградени и останки от черепи на жени и на деца.

Черепите са били зидани с вар под формата на цилиндрична кула. А бройката им надвишава 650. Разкопките са били извършени край Главния храм в Теночтитлан, столицата на ацтеките, която по-късно става Мексико Сити.

Счита се, че кулата е била част от цомпантли, стената на черепите, която стреснала испанските конкистадори на Ернан Кортес, когато завзели града.

Историците доскоро считаха, че ацтеките изграждали своите стени на черепите от обезглавени противникови воини и пленници. Но разкопките в Мексико Сити, започнали през 2015 г., подсказват, че картината не е била пълна. Наличието на новооткритите детски и женски черепи не говори единствено за военни трофеи, каквито се считаха цомпантли.

Сн. Reuters

„Детските и женските останки са били иззидани в кулата, след като са били изложени на показ в стените на черепите“, твърди Раул Барера, ръководител на разкопките.

Злокобната новооткрита бойница от отрязани човешки глави е с диаметър 6 метра. Тя се е намира в параклиса на ацтекския бог на Слънцето, на войната и на човешките жертвоприношения Уитцилопочтли.

НП/ БТА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.