Естония създава първото в света посолство с виртуални данни

Напредналата в кибер сферата Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург в началото на идната година. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава. А НАТО и членовете на Еврозоната ще имат достъп до тях дори ако националните системи се сринат.

„Сигурността на данните и кибер сигурността са ключови от гледна точка на доверието на хората и на функционирането на службите”, каза естонския премиер Юри Ратас миналия месец. Ратас направи изявление след като подписа споразумение с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург.

„Това е първото посолство за съхраняване на данни в света”, каза Ратас, чиято малка държава с население от само 1,3 млн. е наричана вече и Е-стония, защото е първопроходец в новите технологии. След пет десетилетия съветско управление, завършило през 1991, Естония реши да възприеме високите технологии колкото се може по-бързо и все още изпреварва други членове на ЕС, към който се присъедини през 2004. Една от най-електронизираните държави в света, Естония направи повечето обществени услуги достъпни по електронен път чрез специален държавен портал. И дори стана пионер в електронното гласуване през 2005. В столицата Талин е седалището на центъра на НАТО за кибер защита. Там специалисти по обработка на данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на 29-те членове на алианса.

Естония има горчив опит в тази област: политически натоварен спор с съветския й господар Москва от 2007 беше белязан с яростна кибер атака, за която се смята, че е извършена от руски хакери, въпреки че Кремъл отрече всякаква намеса. Атаката продължи две седмици и извади от строя десетки сайтове. Сред тях бяха тези на парламента, на банки, министерства, вестници и радио и телевизионни станции. Година по-късно беше създаден центърът на НАТО по кибер сигурност в Талин. Работата по използването на международни доставчици, за да се гарантира сигурността на електронните данни на Естония, започна през 2014. Тогава страната се присъедини към Майкрософт в опит да поддържа свой държавен вестник чрез облак.

Посолството за данни в Люксембург ще съхранява най-вече информация за данъци, поземлена собственост, бизнес, документи за самоличност, законова база и преброяване на населението. Във виртуалното посолство в Люксембург няма да има служители на място. То няма да има и пряка връзка с посолството на Естония в Брюксел.

НП/ Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.