Новини

Ето какво правят интелигентните хора и как да ги разпознаваме

Разликата между интелигентност и невежество не се състои в съкращението IQ или когнитивни способности. Обикновено всичко това се свежда до вашето мислене.

Ето какво правят наистина интелигентните хора – независимо от това откъде идват или как изглеждат:

Те ​​не говорят колко са умни

Защото не трябва. Ако винаги правите и казвате умни неща, хората забелязват. Умните хора не се интересуват от това как ги възприемат. Те са заети да израстват умствено.

Те се учат най-добре

Всички се възползват от малко напътствие. Интелигентните хора предпочитат да гледат първо какво правят професионалите. Те наблюдават успеха на човек, като изучават какво работи и след това се опитват да го направят сами.

Те опитват сами да измислят

Никой не може да се научи на абсолютно всичко. Но първият ход на интелигентния човек не е да иска помощ или инструкции стъпка по стъпка.

Те искат да експериментират и да решават проблеми. Те развиват всички видове психични практики, като правят това и така могат да плуват сами в различни води.

Знания и борба

Интелигентните хора искат първо да се борят. Един интелигентен човек може да изглежда упорит, но всъщност си е самодостатъчен. Те не стигат дотам, като се отказват твърде скоро и оставят някой друг да прави нещо вместо тях или да ги превежда през всяка стъпка от всеки етап.

Те винаги ловуват знания

Интелигентните хора се фокусират върху това, което искат да знаят, а не върху това, което вече знаят – или върху това, което може да впечатли някого.

Те не се хвалят с това, което знаят

Интелигентните хора прилагат своите знания на практика. Не ги държат затворени в трофейна кутия за показване. Най-важното е знанието да е достъпно за всички, а кой ще го разбере е друг въпрос.

Те свързват точките

Интелигентните хора търсят връзки между различни неща. Те четат в различни области и дисциплини. Могат да „импортират“ идея от един контекст в друг и да я разопаковат безпроблемно.

Те са добре с когнитивния дисонанс

Светът си противоречи непрекъснато. Интелигентните хора могат да държат едновременно две конфликтни идеи в главата си и да намерят начини да се възхищават на всяка една от нейните сили и достойнства. И това няма да накърни чувството им за справедливост.

Те задават въпроси

Интелигентните хора знаят, че никога няма да разберат как работи всичко, но така или иначе искат да опитат. Това може да противоречи на чертата за самодостатъчност.

Но умните хора стават любознателни. Понякога те обичат да зададат редица въпроси, преди да скочат и да си изцапат ръцете.

Те абстрахират от своите преживявания

Интелигентният човек намира модели в обикновените неща и ги мащабира. Те винаги наблюдават малки части от живота, които всички останали пренебрегват.

После измислят как да ги обяснят и разкажат на другите. Обясненията стават теории и те могат да доведат до огромни пробиви.

Те търсят загадки и парадокси

Нещо, което опровергава обяснението, е като коледен подарък за интелигентния човек. Те обичат да обгръщат ума си около неща, които не могат или не трябва да имат смисъл.

Тези хора знаят, че нещо причинява събитията и не се доверяват с лекота на официалната наука.

Те ​​не се окачват на трохи

Интелигентните хора са добре да оставят някой да се държи като шут, стига да го прави на място, на което не пречи на тяхната вглъбеност.

Те се движат бавно, докато достигнат основна скорост

Помислете за последния път, когато видяхте интелигентен човек в действие. Те седят спокойно няколко минути, докато всички останали бързат да говорят. Ако не знаете, че това е интелигентен човек, може да помислите в началото, че е някой „смотаняк“.

Тогава те казват или правят нещо толкова изключително блестящо, че действието променя всичко.

Те нямат проблем с провала

Всеки неуспешен експеримент е само информация. Тези хора са имунизирани срещу провал, защото той е урокът, от който са имали необходимост в този момент. Запомнете това изречение.

Те не се опитват да звучат умно

Знаеш, че си говорил с интелигентен човек, когато се чувстваш по-умен след разговора. Защото те обясняват нещо сложно по толкова прост начин, че почти всеки може да го разбере. Те карат всички около тях да се чувстват умни.

Често ще чуете интелигентните хора да говорят добре за интелигентността на други хора.

Те не винаги използват верните думи

Интелигентните хора използват правилната дума. Понякога това е голяма дума, а понякога е проста. Така или иначе тези хора знаят кога да кажат „благодоря“ и кога да кажат „не“, без да нагрубят другите.

НП