Новини

Facebook създава комуникация чрез телепатия. Ще пишем с мисълта си, а ще слушаме чрез кожата

Компанията „Фейсбук“ разработва методи, които позволяват хора да ползват компютри с мисълта си, без да прибягват до периферни устройства. Да пишеш, ползвайки единствено мисълта си и да слушаш посредством кожата си. Това са някои от проектите за футуристични комуникации, които изглежда имат нещо общо с телепатията.

„Дали е възможно човек да пише единствено чрез мисълта си? Изглежда нереално, но ще е възможно по-рано, отколкото се смяташе досега“. Това заяви Реджайна Дуган на конференция на „Фейсбук“ в Сан Хосе, Калифорния. Тя представи проект, който цели да се четат мисли в мозъчна зона, в която се намира центърът на говора. И така те да бъдат превърнати в послание, без да е нужно да се говори или да се ползва клавиатура.

„Фейсбук“ е създала екип от над 60 учени и инженери, специализирали се в свързани с изкуствения интелект технологии. Целта е през следващите две години да бъде разработена система, която може чрез мисълта да запише на компютър 100 думи в минута, без да ползва каквито и да било елементи, имплантирани в човешкото тяло. Скоростта ще е 5 пъти по-голяма в сравнение с времето, което днес е необходимо за изписването им върху тактилния екран на смартфон.

В компанията разглеждат възможността с помощта на специални датчици да се следи активността на центрове на говора в мозъка, съхраняващи мълчание, и да се предава информацията на компютър. Дуган увери, че „Фейсбук“ не се стреми да създаде системи, които дешифрират случайни мисли на хората.

„Представете си, че сте направили много снимки.Но само част от тях са публикувани. В такъв случай имате много мисли, но споделяте само някои от тях“, поясни тя. Дуган представи видеозапис, на който се вижда, че с мисълта си парализирана жена пише върху компютърен екран с помощта на специален имплант. Въпросната система позволява да се пишат 8 думи в минута.

Дуган освен това спомена за футуристичен проект за мълчалива комуникация, който позволява да се чува посредством кожата така, както човешкото ухо преобразува думите и звуците във вибрации и сигнали, предавани впоследствие на мозъка.

Идеята е те да бъдат предадени директно, като се почувстват от кожата на ползвателя. Дуган сравни разбработваната от корпорацията технология с ползването на брайловата азбука.

НП/ ТАСС