Новини

Facebook ще предостави вътрешна информация на американския Конгрес

Facebook ще предостави на американския Конгрес, разследващ евентуална руска намеса в американските президентски избори през 2016 г., информации за реклами, свързани с тази страна и качени в социалната мрежа, предадоха световните агенции, като се озоваха на съобщение на Facebook.

Преди две седмици Facebook разкри, че стотици фалшиви акаунти, вероятни активирани от Русия, са били използвани за закупуване на реклами с цел подхранване на политическото напрежение в САЩ преди и след президентските избори. Оттогава се увеличи натискът Facebook да предостави съдържанието на тези реклами на Конгреса.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

„Вярвам твърдо в демократичния процес и не искам никой да използва нашите средства, за да подкопава демокрацията“, заяви шефът на Facebook Марк Зукърбърг.

„Работим активно с американското правителство в неговото разследване за руската намеса в президентските избори, спечелени през 2016 г. от Доналд Тръмп. Тази сутрин наредих на нашите екипи да предоставят на Конгреса рекламите, които намерихме“, добави той.

Благодарение на вътрешно разследване, което все още продължава, на 7 септември Facebook обяви, че е открил 470 акаунта, които са похарчили общо близо 100 000 долара между юни 2015 и май 2017 г. за публикуването на обяви, които препращат интернет потребителите към страници с фалшиви новини или пък направо съобщават фалшиви информации. Сумата отговаря на закупуването на около 3000 обяви в социалната мрежа.

НП/ БТА