Новини

Фактите за звездата, която ще ни погълне един ден

Земята в наши дни на се намира в перихелий

точката от орбитата си, която е най-близо до Слънцето. По този повод нека разгледаме няколко факта за нашата звезда.

Всички знаем, че животът на Земята е зависим от Слънцето, но какво точно знаем за него.

От в. „Дейли експрес“ и БТА са решили да ни припомнят някои любопитни факти.

Земята се движи около Слънцето в елипсовидна орбита

В най-близката точка от нея – перихелий, планетата се намира на около 147,1 милиона километра от централната звезда. В най-отдалечената й точка – афелий в началото на юли, разстоянието е около 152,1 милиона километра.

Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система. Диаметърът на Слънцето е над сто пъти по-голям от земния.

Слънцето орбитира около

центъра на галактиката Млечен път. За едно негово завъртане около галактичния център са необходими около 250 милиона години. Орбиталната скорост на Слънцето е около 225 километра в секунда.

Смята се, че температурата на слънчевата повърхност е между 5000 и 6000 градуса Целзий, докато тази във вътрешността му достига до 15 000 градуса Целзий.

Топлината на Слънцето се дължи

на превръщането водородни атоми в хелий в процес, известен като термоядрен синтез. Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след около пет милиарда години.

Слънцето е класифицирано като звезда от тип жълто джудже. В края на жизнения си път то ще стане по-голямо и по-ярко, превръщайки се първо в червен гигант, а след това в бяло джудже.

Когато стане червен гигант, Слънцето ще „погълне“ Меркурий, Венера и Земята.

НП/2021