Новини

Фалшивите сигнали, които излъчваме към другите. Има ли лек?

В днешно време интернет комуникацията се е превърнала в основна. Но някога да сте се чудили за ефекта, който има върху възприятията ни за живота?

Всеки от нас притежава мобилен телефон и лаптоп. Социалните медии са чудесен начин да поддържаме връзка с отдалечени членове на семейството и приятели. Свързваме се само за секунди с хора, навсякъде по света.

Но с напредъка на комуникациите, съществуват и възражения

Никой не е създал интернет етикет. Простичко казано: какъв е правилният час за отговор на съобщение или имейл? В резултат на това, възникват недоразумения и изменят нашето възприятие за живота.

Следователно, след като прекарваме повече време в интернет, ставаме все по-изолирани от реалния свят.

Можем да разчитаме интернет жаргон, но това не ни кара да се чувстваме по същия начин, като да се смеем с глас около нашите приятели.

И така, как интернет комуникацията влияе на живота ни?

Не разполагаме с езика на тялото

Когато комуникираме в интернет, не усещаме промяна в тона, не виждаме езика на тялото или изражението на лицето.

В резултат на това не можем да преценим емоцията на отсрещния човек. Той не присъства физически в нашето пространство, а това създава емоционален вакуум, който образува бариера.

Общуването чрез интернет е различно от реалния живот, тъй като не сме там лично.

Черните думи на бял фон са ясни и незабавни. Нямат нюанс, никакъв мек подход, това е трясък в лицето ви, независимо дали искате да го прочетете или не. Т

рябва да дешифрирате значението им без обичайните подсказки на тялото, които обикновено ни помагат.

Съдим човека по начина, по който пише

Когато общуваме чрез интернет, можем да отделим време, за да отговорим, когато ни е удобно.

В резултат на това сме внимателни при избора на думи и езика, който използваме. Това създава впечатление на човека, който чете.

Дават ни се определения, в зависимост от езика, който използваме. Хората използват собствените ви думи, за да си създадат ментален образ за вас.

Това е теорията за обработка на социалната информация, когато човек продължава да използва чужди послания, за да развие характеристиките му в собствения си ум.

Например, ако някой направи повторни правописни грешки, може да направите предположения за тяхната интелигентност.

От друга страна, ако човек използва интересни думи и метафори, може би ще си помислите, че той е креативен.

Публикуването на положителни образи насърчава положителното поведение

Може ли общуването онлайн да ни направи по-добри хора? Да вземем например вездесъщото селфи. Хората ще направят всичко, за да се представят по най-добрия възможен начин.

Публикуват се снимки с цел критичен анализ, но въпреки факта, че мнозина виждат селфито, като форма на нарцисизъм на 21-ви век, има признаци, че то насърчава доброто поведение на хората.

Това е нещо, като самоизпълняващо се пророчество. Ако публикувате красива снимка на себе си, хората ще коментират колко сте красиви и шансовете действиително да се почувствате такива са големи. Човек би имал полза от създаването на по-добра версия на себе си.

Интернет комуникацията може да се тълкува неправилно.

Изпращате имейл или съобщение и не получавате отговор. Започвате да се тревожите. Може би сте направили нещо, за да го издразните? Те очевидно ви пренебрегват.

Но в действителност, те може просто да мислят как да ви отговорят и за това се бавят. В реалния живот, ако сте задали въпрос на някой, той просто би казал „Ще трябва да помисля за това“.

Но когато иде реч за онлайн чат, вече сте направили своите предположения. Сега усещането ви за това, което наистина се е изкривило.

Взаимоотношенията се формират твърде бързо

В реалния живот, когато се присъединяваме към групи, ние участваме в малки разговори. Разговаряме за семейството и приятелите, за работата, какво харесваме и какво не.

В интернет няма такова нещо, като разговор. Вместо това, има постове и изявления, които хората могат да „харесат“ или да коментират.

И така бързо формираме мнението си за тези индивиди и усещаме връзка, основана на това, което възприемаме като общо.

Това е социалната теория на деиндивидуализацията. Твърде сложна и дълга дума, но вярна.

Бързо се формират благоприятни впечатления, основани на общи интереси. Едва по-късно, се научава за индивидуалните различия.

Позволява ни да се откъснем от настоящето

През цялото време слушаме за съзнателност и колко е важно да живеем в настоящия момент. Въпреки това, десетки авторитетни проучвания показват, че общуването онлайн отвлича вниманието ни от настоящето.

В канадско проучване, например, млади хора били попитани за интернет комуникацията и как тя е повлияла на тяхното здраве и благополучие.

Някои участници потвърдили, че се хипнотизират от онлайн чата. Това е изопачило тяхното възприятие за всичко, случващо се около тях.

Интернет комуникацията ще се увеличи през следващите няколко десетилетия

Вече не живеем в тесни общества. Живеем в един фрагментиран свят, и като такъв, трябва да общуваме онлайн.

Така че независимо дали сте ангажирани в блогове, уеб хостинг, продажба или просто комуникирате онлайн, знаейки за ползите и недостатъците на комуникацията онлайн, би ни помогнало да избегнем всякакви погрешни схващания за в бъдеще.

Източник: Learning Mind