Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ФЕНОМЕНЪТ НА ОСТРОВИТЕ ТУВАЛУ озадачи научната общност

Феноменът на островите Тувало озадачи научната общност. Учените са на мнение, че една от най-сериозните последици от глобалното затопляне ще бъде наводняването на част от сушата поради покачването на нивото на световния океан. Едни първите пострадали от това ще бъдат тихоокеанските острови.

Ръководството на държавата Тувалу, разположена на едноименните полинезийски острови, още преди няколко години започна да се готви за преселване на хората в Австралия и Нова Зеландия.

Именно в този район нивото на водата в Тихия океан се покачва по-интензивно. Това става с около 4 милиметра годишно.

Островите нарастват заедно с нивото на океана
Островите Тувалу нарастват заедно с нивото на океана

Но новозенладските учени от Оукландския университет са провели мащабно изследване посредством анализ на промените в морското равнище и рифовите острови Тувалу.

Въз основа също и на сателитни карти се стигна до изненадващо заключение.

С повишаване нивото на океана полинезийските острови увеличават размерите си. Те нарастват, сякаш се опитват да се изтръгнат от влиянието на повишаващото се ниво на водата.

По данни на учените, публикувани в научното списание Nature Communications, за почти 45-те години, обхванати в проведения анализ, площта на стоте рифови острова в повечето случаи се е увеличила – на 74 хектара. Като само 26% от островите са станали малко по-малки.

Учените имат няколко теории на растежа полинезийски острови, след които най-вероятен изглеждат такива биофизически фактори като подема на бреговата линия на рифовете в резултат от приливи и бури.

Предположението има немалко противници. Те смятат, че в този случай нарастване на островите би се наблюдавало навсякъде, където има прибои и бури.

А това в природата го няма, дори някои от теориите са просто фантастични.

Във всеки случай, опасност за населението на Тувалу засега няма.

А учените при съставянето на модели и прогнози за миграцията на населението поради наводняване на сушата в резултат от повишаването на морското равнище, вече ще трябва да отчитат подобни „грешки“ или „шеги“ на природата.

Nature Communications

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.