Тайни и загадки

Феноменът планета Земя. Кой е диктувал живота на древните?

Божествен произход

Версиите за това какъв е бил животът древните цивилизации са много. Една от тях е теорията за прякото участие на божествени същества в битието на предците ни.

Боговете били много и всеки от тях имал своя „сфера на дейност“. Откритите доказателства за това са достатъчно.

Установено е също, че древните цивилизации са били силно развити. Но как са се появили и дали в това са участвали боговете си остава загадка.

Въпреки огромния брой  ръкописни текстове, открити по време на разкопки и експедиции, относно този въпрос „тъмните петна“ са все още много.

Причината е сложността на превода на тези текстове. Възможно е да са преведени неправилно. Затова и представата на съвременния човек за съществуването на древни цивилизации, и техния начин на живот, може да е неправилна.

Далеч от истината

Когато няма писмен документ от древната цивилизация, изводите за нейния живот са много повърхностни основани само на анализа на откритите предмети. Това може да доведе до погрешни преценки, които да са много далеч от истината.

Съществуват много доказателства за това, че боговете са били неразделна част от древните цивилизации.

Когато нямали достатъчно знания, за да обяснят даден феномен, те го приписвали на боговете. Древните приписвали процесите в окръжаващия ги свят на дейността на мистични същества.

Преобладавало мисленето, прието от колектива или общността. Ритуалите са представлявали посвещение, преход към нов етап от живота. След това човекът вече не бил същия. На него възлагали други задължения и общоприетия модел на поведение.

Така е и сега

За съвременния човек да завърши детска градина, да получи паспорт, да ходи на училище, означава да премине към нов етап в живота си и вече да не се въръща към стария. Същността е една и съща, но съвременният човек свързва това с нещо мистично.

Обществото вече е достигнало определено ниво на развитие, формирани са културни обичаи и традиции, които се смятат за норма за всички.

Древните народи имали пък табута. Съвременното общество също е потопено в забрани, за които няма ясно обяснение. Да вземем забраната за употреба на ругатни, което е прието за признак на лошо възпитание.

Чие е решението за това и защо обществото е приело да го следва? Защо на важна среща е решено да се носи официален костюм? Това апропо започва да си отива от нас като принцип.

Така е прието в обществото, в което живеем и ние следваме тези правила, без да се замисляме – по навик. В това няма нищо мистично.

Учените търсят следи от боговете на древните цивилизации

Най-важната им отличителна черта били техните свръхспособности. Тълкуването на живота на древните от историци и археолози има хуманитарна основа.

Техническата компонента на този живот често не се взема под внимание. Човекът с техническо образование, обаче, вижда неща, които историците пренебрегват или отхвърлят. А именно такива артефакти могат да доведат до напълно нови открития.

По въпроса за изчезването на боговете учените са на различно мнение. Някои мислят, че те са се самоунищожили във войни помежду си.

Говори се тяхната деградация и смесване с обикновените хора. Някои смятат, че боговете са жители на друга планета.

В наше време говорим за НЛО. Митологията на древните дава основание да се направят изводи за съществуването на този феномен и в древността.

То се потвърждава и от маса находки, включително и от нагледни изображения на НЛО. Тогава такива явления не са били изолирани. Има ги и сега. Но въпросът – Кой е диктувал живота на древните остава отворен.

НП/ 2022