Първа среща на върха между САЩ и Русия. Какво си казаха?

На преговорите в Москва между руския външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън бяха обсъдени Сирия, Украйна, Северна Корея и двустранните отношения. Преговорите продължиха 5 часа.

Двамата дадоха съвместната пресконференция след края на преговорите. Стана ясно, че едно от най-дълбоките разминавания продължава да е ситуацията, свързана с употребата на химическо оръжие в Идлиб и последвалата американска намеса. Тилърсън призна открито, че Вашингтон няма доказателство за използване на химическо оръжие от Русия и за съпричастността й към инцидента. „Що се отнася до Русия, нямаме информация за помощ от руските сили при нападението в Идлиб“, каза той.

„Говорихме за бъдещата роля на Башар Асад. Независимо дали става дума за бъдещо участие или неучастие в политическия процес, очевидно е, че идва краят на режима на Асад. Разбираме, че това ще отнеме известно време. Но резултатът не предвижда роля на Асад в държавното управление на Сирия. Обществеността няма да приеме това и ние няма да го приемем. Надяваме се, че Русия ще помогне на Асад да осъзнае това“, подчерта Рекс Тилърсън.

Отговорът на Лавров обаче бе деликатен отказ. „Това фиксиране върху опитите да измести този или онзи лидер, даден авторитарен лидер или диктатор, ни е познато и всички ние знаем как свършва“, каза той. Това демонстрира отказа на Русия да оттегли подкрепата си към режима на сирийския президент.

Относно ситуацията на Корейския полуостров двамата са постигнали съгласие, че ще искат денуклеаризация на КНДР. По отношение на двустранните отношения Москва и Вашингтон също демонстрираха наличието на много повече опорни точки и разбирателство. Американският държавен секретар коментира, че в настоящия момент между Вашингтон и Москва цари „ниско ниво на доверие“ и че е неприемливо „двете най-важни ядрени сили в света да имат подобен тип отношения“.

„Трябва да направим всичко, за да възстановим доверието между нашите страни и да спрем деградацията (на отношенията)”, изтъкна американския държавен секретар след срещата си с Путин. Той потвърди още, че ще бъде създадена руско-американска работна група за разрешаването на най-сложните проблеми в двустранните отношения. И постави акцент върху необходимостта ръководителите на САЩ и Русия да съхранят линия за връзка по военни и дипломатически канали.

НП/ Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.