Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ФЛУОРИДНАТА ИЗМАМА. Интервю с Кристофър Брайсън

Флуорът е в радара на десетки рекламни кампании. Но какви са фактите свръзани с този природен елемент в нашия живот?

Флуоридът е йон на флуора. Флуорът е газ, който в природата съществува по-често във вид на съединения с други вещества, като например калциев флуорид и натриев флуорид.

Флуоридът е природен елемент, който е част от състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид, според еколози много по-малко от 1 милионна част, се съдържа в природните води.

Растенията, абсорбират флуориди от земята и водата. Една малка част от него присъства във всичките ни храни и водата и се натрупва в тъканите на животните и растенията.

Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент, той е токсичен за хората
много повече от оловото.

Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е смъртоносна доза.

Флуоридът в тубата паста за зъби среден размер е достатъчен да убие малко дете, ако използва цялото количество наведнъж.

Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

Не е ясно кой първи започва да добавя флуорид към водата за пиене, тъй като се смятало, че е изключително полезен за здравето на зъбите и предотвратява възникването на кариес.

След това се появява и в пастата за зъби. В САЩ, например, около 2/3 от всички природни води се обработват с флуорид.

Смята се, че флуоридът е токсичен за бактериите. Тези микроорганизми, както и всички останали форми на живот, също се хранят и като храна употребяват захарта.

Флуоридът е отровен и при използването умират не само бактериите, а и другите клетки.

Флуорът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори когато се използва в малки дози.

Лекарите са единодушни, че един от най-сериозните проблеми е флуорозата. Това е хронична интоксикация с флуорид. Има два вида флуроза: на зъбите и на скелета.

Има проведени повече от 30 изследвания, които показват, че флуоридът е невротоксин, който понижава познавателните способности като език, реч, психологическа, умствена способност и паметта.

По-голямата част от тази информация е оповестена едва през последните 10 години, преди това е била строго засекретена.

Историята за създаването на мита за полезността на флуорида е описан в книгата “Флуорът – голяма заблуда” и се намира все още в най-голямата онлайн книжарница.

Тя е публикувана от известния журналист на Би Би Си Кристофър Брайсън. Базира се на сериозни проучвания на фактите и конспиративните теории по въпроса.

В репортажа от 2011 година ще видите повече отколкото ви е необходимо да знаете.

Страните, които са спрели, отхвърлили или забранили флуоризирането на водата, според Уикипедия са: Австрия, Белгия, Китай, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Индия, Израел, Япония, Люксембург, Холандия, Северна Ирландия, Норвегия, Шотландия, Швеция, Швейцария, Гърция, Латвия, Сърбия.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.