Новини

„ФРЕНСКАТА ВРЪЗКА“ НА ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ

Ако движението #MeToo и обвиненията в сексуален тормоз, особено на работното място, имаха рожден ден, то той би бил днес.

Точно преди 20 години избухна бомбата за секс скандала, който все още не може да бъде надскочен по тежест, реакции и обществен интерес.

Френската връзка „Люински – Клинтън“

На 19 ноември 1998 г. Камарата на представителите на Съединените щати започва първите изслушвания по повод случая Моника Люински – Бил Клинтън.

Младата жена в началото отказва да свидетелства. След това все пак дава сведения за сексуална връзка между президента и нея в интервала от ноември 1995 г. до март 1997 г. По това време тя е на 22 години, стажантка в Белия дом.

Тя дава и ключовото доказателство по делото – синя рокля с петна от семенна течност по нея.

Извънбрачната афера и нейното шумно разследване водят до процедура по импийчмънт на държавния глава през 1998 г.

Преди това той лъже под клетва, казвайки легендарното изречение „Не съм имал сексуални отношения с тази жена, госпожица Люински“.

Когато #MeToo започна да набира сили, Моника обяви, че съпреживява съдбата на проговорилите жени. Движението отново извади нейната история във фокуса на общественото внимание.

„Това, което се случи между мен и Бил Клинтън не беше сексуално насилие, но сега бихме го разгледали като ужасна злоупотреба с власт“, казва Люински в интервю от тази година.

НП/2018