Генетичната история на древните египтяни е разкодирана

Немски учени от института Макс Планк и Университета в Тюбинген за пръв път възстановиха частично геном на древни египтяни с неочаквани резултати. Древните египтяни са по-свързани с жителите на Сирия и Израел, отколкото с жителите на съвременен Египет.

Изследването стига до извода, че запазените останки, открити в Абусир-ел Мелек в Среден Египет, са били най-близките генетични роднини на популациите от Неолита и Бронзовата ера от Близкия изток, Анадола и източните средиземноморски европейци.

Учените са взели 166 костни проби от 151 мумифицирани тела, погребани между 1400 г.пр.н.е. и 400 г. сл. н.е.. Извлечено е ДНК от 90 индивида и целия геном е картографиран в три случая.
Изследвани са кости, меки тъкани и зъби.

„Когато докосвате кост, най-вероятно оставяте на нея повече ДНК, отколкото има в нея. Замърсяването е голям проблем. Едва през последните 5-6 години стана възможно да се изследва ДНК от древните. Защото сега можем да определим дали ДНК е древна, или не, по нейните химични свойства.“

Анализирайки проби, обхващащи едно хилядолетие, изследователите търсят генетични разлики в сравнение с днешните египтяни. Наборът от проби показва силна връзка с група древни неафрикански популации на изток от Средиземно море. „Генетиката на общността на Абусир ел-Мелек“ не е претърпяла големи промени по време на 1300-годишния период, който изучавахме“, каза Волфганг Хаак, ръководител на групата.

Мнозина смятат, че чужди нашественици са внесли много генетичен материал в региона. Предполагало се, че с времето Египет ще стане по-европейски, но виждаме точно обратното. Констатациите на екипа са придружени от една уговорка: „Генетичните данни може да не са представителни за целия древен Египет .“

Проучването може да е ограничено по обхват, но екипът смята, че е направил някои технически пробиви. Очаква се през следващите няколко години да има още картографирани геноми от древноегипетски мумии и това да не е краят, а само началото.

НП/ CNN

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.