Генетичната наследственост е победима. От безпомощни жертви можем да станем творци на своя живот

Научните открития в епигенетиката показват, че гените ни се влияят от нашите убеждения и мислене. Брус Липтън, клетъчен биолог, отправя предизвикателство към съществуващото убеждение, че човешкото тяло се управлява от гените. Той показва, че всъщност възприятието оказва влияние върху биологията.

В един от експериментите стволова клетка била оставена да се дели и получените клетки били поставени в три различни среди. В първата те образували кост, във втората – мускул, а в третата – мастни клетки. Клетките били генетично идентични, но се получили различни резултати в зависимост от средата, в която били поставени. Оказва се, че гените реагират на средата и че именно тя ги кара да се държат по определен начин.

Учили са ни, че нашите гени определят живота ни, че ние ги наследяваме и сме жертва на това наследство. Това води до чувство на безпомощност предвид това, че животът ни е предопределен заради нашите гени.

Изследванията на д-р Липтън обаче показват, че ние имаме властта да избираме съдбата си. От безпомощни жертви можем да станем творци на своя живот. Генетичните модели не са толкова фиксирани, колкото сме вярвали. Щом променим мисленето си, това променя и биологията ни и нашата реалност.

Д-р Липтън отива дори още по-далеч, като казва, че възприятието не само влияе върху гените, но ги и препрограмира. Клетката е съзнателен организъм и именно начинът, по който клетките възприемат околната среда, управлява гените. Липтън доказва експериментално как вярата превключва гена и как може да преодолее дори най-логичното мислене.

В автобиографията си Карл Юнг описва пациент с диагноза алкохолна неврастения. Причината била тиранична връзка на пациента с майка му, поради което той избрал да пие като начин за самолечение, тъй като нямал силата да се откаже от удобството на богатия семеен бизнес. Юнг дал на майката медицинско удостоверение, че пациентът не може да изпълнява свързаните с работата му отговорности поради алкохолизма му.

След време човекът спрял пиенето, характерът му се развил и укрепнал и той променил своята среда. Като се отстранил от негативната ситуация, той си създал нов живот.

Медитацията и визуализацията оказват влияние върху физическите заболявания и психичните разстройства. В резултат имунната система, кръвното налягане, реакцията на болка, нивата на хормона на стреса и дори клетъчното здраве могат да бъдат подобрени.

Снижават се депресията и тревожните разстройства, биполярното разстройство, пристрастяванията и хранителните разстройства. Тя предизвиква структурни промени в мозъка и препрограмира ДНК. Чрез нея начинът, по който невроните комуникират помежду си, може да се промени и да се създадат нови вериги.

Медитацията променя възприятието ни, запознава ни със силата, прави ума ни по-спокоен и започваме да изпитваме истинско щастие. Това състояние може да ни доведе до изцеление. Практиката на медитацията потвърждава мнението на д-р Липтън, че гените наистина могат да бъдат препрограмирани.

НП 2017/д-р Брус Липтън

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.