Глобален катаклизъм е на път да обезлюди планета?

 „Близо сме до точката, в която глобалното затопляне става необратимо. Тя може да стане като Венера − с температура от 250°С и валежи от сярна киселина „, каза проф. Стивън Хокинг пред BBC News по повод решението за изтегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Експерти по климата смятат, че това твърдение е напълно неправдоподобно и преувеличено. Според тях химическият състав на Земята никога няма да съдържа толкова гъста атмосфера от въглероден диоксид, която да позволи на планетата да достигне температури от 250° C.

Майкъл Ман, учен по климата в държавния университет в Пенсилвания, казва пред Live Science: „Земята е по-далеч от Слънцето, отколкото Венера, и не може да изпита парников ефект като нея, т.е. буквално кипене на океаните. Но твърдението, че ако не предотвратим опасната промяна на климата можем да направим планетата необитаема, е вярно“.

Наскоро Хокинг отбеляза, че е много важно да колонизираме Луната, Марс. Да създадем и населим нов свят там е от жизнено значение за земляните.

„Земята става твърде малка за нас и нашите физически ресурси се изтощават с тревожни темпове. Не мисля, че ще оцелеем още 1000 години без да избягаме от крехката ни планета. Вероятността от бедствие на планетата Земя се увеличава и през следващите хиляда години това почти сигурно ще стане“, каза той.

Според него „тъй като през следващите сто години няма да създадем космически колонии в космоса, трябва да бъдем много внимателни през този период“. Всичко това звучи като научна фантастика, но неотдавна колеги на проф. Хокинг отбелязаха, че над 80% от прогнозите на професора през годините са се сбъднали безпогрешно.

НП 2017

 

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.