Новини

Голямата енергия на Доналд Тръмп и совалките Фейсбук и Туитър

Десетки учени, които работят по финансирани от Марк Зукърбърг изследвания, го призовават да не позволява президентът Доналд Тръмп да използва „Фейсбук“, за да разпространява „дезинформация и подстрекателски изявления“, предаде Асошиейтед прес.

Изследователите, сред които 60 професори

от водещи изследователски институции в САЩ, са написали вчера писмо до изпълнителния директор на „Фейсбук“, в което настояват той да обмисли налагането на „по-строга политика по отношение на дезинформацията и подстрекателския език, които вредят на хората“, особено при сегашните вълнения заради расовата несправедливост.

В писмото се казва, че разпространяването на „умишлена дезинформация и на език, който всява разделение“ е в разрез с целта на изследователите чрез технологиите да се предотвратяват и отстраняват заболявания, да се подобрява образованието на децата и реформира наказателноправната система.

Писмото е по повод конкретно решението

на Зукърбърг да не маркира като нарушение на етичните стандарти на „Фейсбук“ поста на Тръмп, че „когато започне плячкосването, започва стрелбата“.

Президентът написа това по повод размириците в Минеаполис след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд при арест, извършен от бял полицай. Авторите на писмото казват, че този пост подтиква към насилие. 

Туитър маркира и свали туит на Тръмп

с използване на аналогичен език, отбелязва АП. Организатори на подписката са трима професори от медицинското училище към Харвард, от Калифорнийския университет в Сан Франциско и Университета на Юта.

И тримата са финансирани от семейната фондация на Зукърбърг

и работят по програма за предотвратяване и лечение на нервнодегенеративни разстройства, вкл. болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

По думите на организаторите писмото им е подписано от над 160 човека, десет на сто от които са служители във фондацията на семейство Зукърбърг.