Новини

Голямата загадка на епифизната жлеза и произвежда ли тя ДМТ?

Няма причина да вярваме, че епифизната жлеза променя съзнанието като секретира ДМТ, казва изследовател на психоактивни лекарства.

Изследователят в областта на психоактивните лекарства  Дейвид Е. Никълс се противопоставя на убеждението, че епифизната жлеза в мозъка предизвиква мистични преживявания, защото създава силно психоактивното вещество, наречено N, N-диметилтриптамин (ДМТ).

Епифизната жлеза е малка структура в мозъка, която влияе върху цикъла на съня, като секретира хормона мелатонин.

Но са разпространени твърдения, че епифизата може да произвежда и ДМТ − претенция, която е била използвана като биологично обяснение за сънища, отвличания от НЛО и други преживявания извън тялото.

Следи от ДМТ са открити в епифизната жлеза и в други части на човешкото тяло.

Но Никълс, заместник-професор по химична биология и медицинска химия в Университета в Северна Каролина, заяви в публикувана в научното списание „Psychopharmacology“ статия, че няма основателни доказателства за връзка между епифизната жлеза, ДМТ и мистичните преживявания.

Никълс посочва, че епифизната жлеза тежи по-малко от 0,2 грама и произвежда само около 30 μg мелатонин на ден. Епифизната жлеза ще трябва бързо да произведе около 25 мг ДМТ, за да предизвика халюциногенно преживяване.

„Разсъждаващият учен ще прецени, че за епифизата е просто невъзможно да извърши такъв героичен биохимичен подвиг“, отбеляза той.

Освен това ДМТ бързо се разгражда от моноаминооксидазата (МАО) и няма доказателства, че веществото може да се натрупва естествено в мозъка.

„Макар за някои да е привлекателна романтичната идея, че ДМТ се освобождава от епифизната жлеза, за да създаде изменени състояния на съзнанието в различни моменти на стрес, по-добре проучените системи дават по-добро обяснение за изживяванията извън тялото“, заключи Никълс.

Psychopharmacology