Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Голямата загадка на метеорита от Бурятия остава нерешена

През 2016 година в Бурятия пада загадъчен метеорит, който неотдавна заинтересува всички, включително и учените със своя необичаен външен вид и състав.

Метеоритът стана обект на напрегнати спорове в научните среди и през цялото това време бе изучаван.

Наскоро след дълъг дебат бе публикуван доклада от изследването, като се твърди, че първоначално е бил засекретен.

Оказа се, че „пришълецът“ е доставил на Земята неизвестно досега на науката химическо съединение.

Този минерал получи името „Уакитит“, защото метеоритът падна недалеч от село Уакит.

Изследователите разказват, че уакититът има нищожно малки размери на кристалите – само 1-5 микрона.

Във връзка с това неговото изучаване, посредством рентгенография, не изглеждаше възможно и беше необходимо оборудване за дифракция на бързи електрони, което беше предоставено от Уралския федерален университет.

Изследването на минерала било проведено в специална съвременна лаборатория, предназначена за анализ на материали с извънземен произход. В това число и потенциално опасни. 

Ето защо се е предполагало, че е възможно метеоритът да е пренесъл на земята нещо, което може да предизвика световна пандемия и дори нещо по-лошо.

Трябва да се отбележи, че химическото съединение е открито случайно – първоначално там търсели злато и случайно се натъкнали на фрагментите на метеорит. 

В доклада се съобщава се, че процесът на изучаване на космическия минерал може да отнеме няколко години.

Това от своя страна говори за непознаване на материята, с която боравят учените или дори умишлено укриване на информация.

В плановете на екипа е заложено да определят при какви условия метеоритът се е формирал в космоса?

Също така ще търсят отговор на въпроса дали е възможно да намери някакво практическо приложение на Земята или това е опция с непредвидим изход?

Езорейтер

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.