Тайни и загадки

Голямата загадка сарира. От къде идва и какво означава?

В провинция Шанси в Китай, по време на реставрация на най-високата дървена пагода, построена преди 1000 години, учените се натъкнаха на два зъба.

Според легендата те са принадлежали на Буда Шакямуни, който е живял на Земята в VI-V в.пр.н.е. След като били открити, зъбите били изпратени за анализ в лаборатория в град Антверпен.

Когато учените изследвали находката, те останали шокирани, защото в един зъбите те открили сарира – мистериозно вещество с неземен произход.

Преди това сарира е откривано в пепел на кремирани будистки духовни учители, тъй като веществото не гори и не може да бъде разрушено от никаква висока температура, която е възможна на Земята.

Унищожението му не било възможно дори при налягане от 2000 тона на квадратен сантиметър. Производството на сарира чрез съвременните технологии  всъщност е невъзможно. 

В света има само седем такива уникални култови зъба на великия духовен учител на будистите.

С помощта на инфрачервено изследване изследователите установили, че сарира се състои основно от въглерод с някои примеси на сяра, антимон, цинк и телур.

Веществото било с извънземен произход, срещащо се под формата на малки перли с различни нюанси. Според учените възрастта на това вещество е най-малко на 3 милиарда години.

По време на увеличаването хиляди пъти на сарира чрез микроскоп учените откриват нещо изумително. На него имало рисунки на Буда.

Те представлявали една по-голяма фигура в средата, заобиколена от четири по-малки еднакви фигури.

Все още няма обяснение на феномена, открит в Китай.  Как се е появило това вещество на Земята в древни времена и защо будистките светии са надарени с тази сарира, чийто свойства остават загадка до ден днешен?

НП/АЕ