Новини

Голямата загадка за разузнавателните централи е свързана с Владимир Путин

Има ли смартфон Путин и как да бъде подслушван? Какъв е и колко време човекът от Кремъл е с него? Тези въпроси вълнуват най-могъщите разузнавателни централи.

Освен тях суперсекретни звена финансирани от специални фондове са в търсене на възможност да подслушват руския държавен глава.

Скандалите с подслушването на Ангела Меркел, Франсоа Оланд и ред други президенти и политици по света бързо бяха потулени. Но пък нанесоха непоправими щети в отношенията между партьори.

Отговорът дойде от самия Владимир Путин. Руският президент не разполага със смартфон. Това се изясни при диалога му с президента на прочутия Курчатовски институт Михаил Ковалчук по време на заседание на Съвета по наука и образование в Новосибирск днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В един момент, по време на своето изказване, ученият отбеляза, че всички присъстващи имат смартфони. Путин обаче обърна внимание, че той няма такъв телефон, а както се изясни, и самият Ковалчук също няма.

В изказването си Ковалчук обърна вниманието на присъстващите, че за да обработи само едно гласово съобщение, съвременният смартфон изразходва толкова енергия, колкото е необходима, за да се подгрее до кипене 1 литър вода.

Тук Путин отново се намеси с усмивка и каза, че ако: „Водата е чиста, не е необходимо да бъде кипвана.“

ТАСС припомня, че още през 2014 г. прессекретарят на президента Дмитрий Песков съобщи, че Путин няма свой мобилен телефон, а „предпочита да използва други начини за връзка“.

Но на това съобщение не повярва никой и търсенето на апарата използван от Владимир Путин е продължило според руски журналисти.

НП/2018