Новини

Горите в Амазония стремително намаляват

Обезлесяването в тропическите гори

на Амазонка (Бразилия) се е увеличило с близо 22% от август 2020 г. до юли 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Така бе достигнато най-високото ниво на обезлесяване от 15 години, съобщиха властите в четвъртък.

13 000 квадратни километра гори,

изгубени между 2020-2021 г., са най-големите загуби, откакто бяха отчетени 14 286 квадратни километра обезлесяване през 2005-2006 г., според оценки на бразилски експерти.

Министърът на околната среда Хоаким Лейте призна цифрите като „предизвикателство“ и обеща да бъде „по-решителен в борбата срещу екологичните престъпления“.

Той също така настоя, че данните „не отразяват напълно ситуацията през последните няколко месеца“.

Местните медии съобщиха

миналата седмица, че през октомври се наблюдава най-тежката степен на обезлесяване досега. То е достигнало повече от половината на град като Рио де Жанейро.

Правителството казва, че е засилило усилията си за борба с незаконната сеч чрез увеличаване на присъствието на войски на място.

Бразилия е сред страните, подписали международното обещание, за прекратяване на обезлесяването до 2030 г. Но експертите се опасяват дали икономическите интереси могат да останат на заден план, за да бъде изпълнен ангажимента?

Преди това еколози представиха доклад, че през следващото десетилетие амазонските тропически гори ще започнат да отделят повече въглероден диоксид в атмосферата, отколкото абсорбират.

Срещата на върха на световните лидери на 1 ноември

2021 г. постави началото на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP26).

От 31 октомври до 12 ноември COP26 събра 197-те страни по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Сред тях и всички държави членки на ЕС.

Участници в мащабно проучване, публикувано на страниците на онлайн списание Nature, заявиха, че когато горите умират, те започват да отделят големи количества въглероден диоксид.

Оказва се, че бързото обезлесяване на амазонските гори само изостря ситуацията с повишеното съдържание на въглероден диоксид в атмосферата.

НП/2021