Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА ДИЗАЙНЕРСКИ БОЖЕСТВЕНИ БЕБЕТА?

Генетиката на интелигентността е спорна тема, която е на път да стане още по-спорна.

Все повече научни трудове доказват, че гените предначертават интелекта на човека. Как ще боравим с тази информация и готови ли сме живеем в свят, в които бъдещите родители избират децата си по каталог?

Дълго време изучаването на ДНК ни дава отговори на много въпроси, но не и информация за области, засегнати от множество гени.

Такива са са диабетът, предразположеността към туморни заболявания и интелигентността.

Нови полигенни техники за анализиране обаче правят това все по-възможно.

Риск от ниска интелигентност

Скоро след като учените откриха, че може да се изчисли бъдещата интелигентност на човек още в ембрионална фаза, на пазара вече има фирма, която е готова да експлоатира това.

Фирмата „Genomic Prediction“ предлага на клиники за репродуктивно здраве в Щатите въвеждане на тест, който регистрира „риск от ниска интелигентност“.

Услугата ще показва и риск от определени болести, но частта с интелигентността е тази, която веднага разбуди конфликти на научно, етично и социално ниво.

Близо ли е времето, когато „интелигентните“ ембриони ще бъдат предпочитани? А тези, с риск от ниска интелигентност, няма да получават шанс за живот. Като за услугата, разбира се, ще бъде добре заплатено.

Досието на ембриона

Следвайки логиката на напредъка на полигенните технологии, скоро в „досието на ембриона“ ще се съдържа информация и за пола, склонността към депресия, хранителните навици и спортните заложби.

Вече живеем в свят, в който много граници са преминати, бариери са строшени и устоите очевидно се клатят.

Първото бебе, създадено с помощта на специална техника от материал на трима родители се роди преди две години. Роди се и дете на починали преди 6 години в катастрофа родители.

Макар че много бъдещи родители няма да искат генетично да моделират децата си, идеята за дизайнерско бебе несъмнено има своите последователи.

Желанието да се оптимизира интелигентността на детето, психичното му здраве или физическата привлекателност в заложено у всеки.

Досега обаче не можеше да се прояви по такъв начин, който безспорно прилича на „игра на богове“.

newscientist.com 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.