Новини

Говорим за измамната реалност, но дали вече не сме нейни роби?

Мнозина се раждат, растат и умират като роби на Матрицата. В култовия филм от 1999 г. се говори за реална и симулирана реалност, за липсата на осъзнатост сред населението.

Говорим за измамната реалност, но дали вече не сме нейни роби?

Матрицата не е само филм,

а набор от вярвания, културни норми, нагласи и условни състояния широко разпространени в обществото. Те се създават в икономическа среда, която предлага продукти и услуги на гражданите.

За целта се рекламират теми, идеи и идеологии, които да убедят хората да станат консуматори. Особено актуална е темата сега в обстановката на пандемията Covid-19.

И вижте как тази информация се вгражда в обществото, създава културни норми и отклонява хората от истината. Така ставаме подчинени на властта.

И неусентно започваме да се придържаме към определени нелогични културни конструкции. В резултат както рибата, която плува в океана не осъзнава водата, така ние не осъзнаваме контролът.

Но кои са показателите, че живеем в заблуда

Прекарваме по-голямата част от времето си за изплащане на заеми вместо, за да се наслаждаваме на живота.

Мерило за успеха са колата, квартала, в който живеем или пък размера на къщата, която притежавате. Богатите, които ограбват земята биват възнаграждавани. А онези, които се опитват да я спасят, биват осмивани.

Не харесвате работата си и мислите, че спечелените пари ще компенсират това. Вярвате, че като вземете хапче болестите ви ще бъдат излекувани.

Мислите, че купуването на стоки ще ви направи щастливи и сме убедени сте, че новините по телевизията са истината. По-фокусирани сме върху почивката отколкото върху околната среда, от която зависи оцеляването.

Да се съгласяваме се със статуквото и не подлагате нищо на съмнение. Да приемате, че задръстванията и замърсяването като част от нормалния всекидневен живот е просто бягство.

Особено опасно

Вярваме, че има разлика между политическите партии. Мислим си, че те ще наложат истинска промяна. Мислите, че зад всеки ъгъл има терористи и те са заплаха за вас. Но има 150 пъти повече шанс да бъдем засегнати от мълния, отколкото от терористична атака.

Приемаме, че да ядем ГМО храна, плодове и зеленчуци пръскани с пестициди е нормално.

Но особено опасно е да мислим, че основните медии са независими и безпристрастни. Да вярваме, че новините за разсейване със спорт, тривиални неща и клюки за знаменитости е дневният ред на човечеството не е изход.

Мислим, че да живеем близо до клетъчна предавателна кула е супер, защото получаваме по-добър сигнал и се редим на опашка за следващото издание на най-новата технологична джаджа.

Въпросът как да се изключим от измамната реалност е преди всичко свързан с начина на живот.

Няколко прости правила

Яжте здравословни органични храни, защото те не интоксикират организма ни. Въпреки цалата рекламна индустрия все още се намират такива възможности.

Да опитаме по-дълго време да сме далеч от новите технологии. Вглеждането в синята светлина на смартфоните е типичен пример за пристрастеност.

Да смалим живота

Една от супер формулите е проста. Да бъдем адекватни на финансовите си възможности, и да избягваме да влизате в серия от кредити.

Природата е нашето спасение. Това е една от най-въздействащите среди за отблъскване от кея на матричното мислене.

Преоценете къде да живеете. В малко селище сред природата или в голям град.

Това е едни от най-трудните избори, като знаем колко сме зависими от парите и работата.

откъс от книгата „Измамна реалност“ на Стойчо Керев