Новини

Гривни за проследяване, приложения за смартфон и чипиране

Южнокорейските власти съобщиха, че имат намерение да поставят гривни за проследяване на хората, които не спазват карантинните разпореждания във връзка с коронавирусната епидемия, съобщи Асошиейтед прес.

Властите в Южна Корея заявиха, че по-строгите мерки за контрол са необходими, тъй като някои от поставените под карантина 57 000 души се измъкват от контролните органи и излизат от домовете си, като оставят вкъщи смартфоните си с приложенията за проследяване.

Досегашните намеренията

за по-широко използване на гривните не се осъществиха заради възражения от страна на правозащитници.

Юн Те-хо, представител на южнокорейските здравни власти, призна, че действително планът за гривните буди известни опасения, свързани с личната неприкосновеност и гражданските свободи.

Но по думите му мярката е необходима, защото броят на хората под карантина е станал много голям, след като от 1 април властите задължили всеки, който се прибира от чужбина, да остава в 14-дневна изолация.

Гривните, които комуникират чрез блутут

с приложения за проследяване, инсталирани на смартфоните, имат за цел властите да получат сигнал, ако носещият ги напусне дома си или се опита да повреди гривната, или да я среже.

Представител на южнокорейското министерство на вътрешните работи заяви, че правителството не разполага със законови средства да принуди хората да носят гривните. Затова от тях ще се иска да подписват декларация за даване на съгласие.

Според наскоро затегнатия режим в Южна Корея за борба с инфекциозните болести при нарушаване на карантинни разпоредби е предвидено наказание до една година затвор или глоба в размер на 8200 долара.

Представителят на вътрешното ведомство заяви,

че може да се помисли върху варианта тези, които се съгласят да носят гривни, да бъдат подлагани на по-леки наказания, ако нарушат карантината.

Южнокорейският Център за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че поне 886 от общо 10 480-те коронавирусни инфекции в Южна Корея са проследени до хора, пристигнали от чужбина.

Броят на поставените под доброволна карантина включва 49 697 души, пристигнали от чужбина. Под карантина са поставени и 1340 чужденци с право на краткосрочно пребиваване в Южна Корея.