Новини

Хиляди човешки останки са открити във Ватикана

Останките са открити по време на разследването на изчезналата 15-годишна Емануела Орланди преди повече от три десетилетия.

Момичето е била дъщеря на високопоставен служител на Ватикана, който живееше зад стените на светия град. Тя изчезнала, докато пътувала от дома си до Рим, където ходела на уроци по музика.

Сега криминалистите разкопават костите от погребалните камери, преди да ги подложат на ДНК тест, за да се опитат да установят самоличността им.

Това е процес, за който служителите на Ватикана твърдят, че може да отнеме неопределен период от време за анализ.

Изчезването на тийнейджърката предизвика голям интерес за италианците. Последваха много спекулации, че нейното изчезване може да е резултат на конспирации.

Тези конспирации започват от мафията до най-високите нива на римокатолическото чиновничество със седалище в папския анклав.

Една от теориите твърди, че тя е жертва на нескопосна операция по отвличане.

Теорията казва, че момичето било задържано за откуп, за да осигури свободата на ултра-националистическия турски гангстер Али Агджа. Той простреля и рани папа Йоан Павел II на площада на Свети Петър през 1981 година, а за поръчител бе посочен лъжливо Сергей Антонов.

Мистерията

Интересът към мистериозното изчезване на Орланди се разпали миналото лято. Тогава семейството й получи анонимно осведомление.

В него се казва, че останките на Емануела вероятно се намират в гробниците на принцеса Софи фон Хоенлое и принцеса Шарлот Федерика от Мекленбург на Тевтонските гробища, съобщава CNN.

Семейството получило снимка, изобразяваща скулптура със бележка „виж къде сочи ангелът“ – намек, който ги насочил към Тевтонското гробище, близо до базиликата „Свети Петър“.

Ватиканът се съгласил да отвори гробниците по-рано, но никакви следи от човешки останки или ковчези не бяха открити.

Служителите от Ватикана твърдят, че останките на принцесите са били отстранени през 60-те и 70-те години по време на ремонтните дейности.

По време на разследването били разкрити две гробници, съхраняващи костите на мъртвите, което е вледеняваща изненада за ватиканските учени.

Разкритието

Експертът по генетика Джорджо Портера, работещ от името на семейство Орланди, пред пресата каза, че костите, „хвърлени в дупката“ под Тевтонския колеж, възлизат на „огромен брой“ и находката е неочаквана.

Той отбеляза също, че много от намерените кости са на парчета, което усложнява работата им.

Братът на Емануела, 60-годишният Пиетро Орланди отбеляза, че откриването и разследването на гробницата са доставили „голямо удовлетворение“ на семейството му. Той каза пред CNN:

„В гробницата не би трябвало да има скорошни кости. Ако има, дори и да не са на Емануела Орланди, това ще бъде проблем за Ватикана.
Има стотици, хиляди кости и сега Ватиканът ги класифицира по възраст и ще проучи по-новите.
Само при мисълта, че вероятно е била погребана в гробницата през всички тези години, само на 200 метра от нашата къща, би било пагубно.“

Той също отбеляза, че независимостта на криминалистите е решаваща, за да се гарантира, че обективността остава безкомпромисна.

„Ватиканът не иска това да бъде разкрито. Не иска да бъде видян по този начин, но в крайна сметка имам чувството, че са направили крачка назад, а ние сме направили крачка напред.“

Ватиканът направи изявление, като подчерта „своята откритост към семейство Орланди“, съгласявайки се с разследванията, дори да са само въз основа на „анонимен доклад“.

Същевременно нищо не спомена за огромното количество останки, открити под Тевтонското гробище и най-вече на кого са принадлежали?

Източник: Waking Times