Новини

И Брюксел иска да бие шута на Пекин, но вероятно ритника ще е слаб

След САЩ и Европа се кани да преосмисли отношенията си с Китай, както политически, така и икономически.

Възможно е ЕС да наложи сериозни ограничения на китайски компании – на лесния и евтин приток на капитал от азиатската страна.

От месец САЩ и Китай – двете най-големи икономически сили в света, не спират да си разменят удари и хапливи коментари във връзка с пандемията. Но започва да се усеща серизоно напрежение и това е опасно, защото Русия просто стои отстрани и наблюдава.

В последните дни те започнаха да измерват финансовия си принос в световните организации – ООН като цяло и СЗО. Търговската войната е факт, но остана затрупана с новини за коронавируса, твърдят анализатори.

В поредния епизод от сериала американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи нови мита на китайските продукти, а в отговор китайският дипломатически представител в ООН обвини САЩ, че подкопават глобалната икономика чрез издигане на търговски бариери.

Битката Европейския съюз – Китай

Европейският съюз да наложи временна забрана на компании от Китай да придобиват европейски компании, които понастоящем са обезценени или имат проблеми с бизнеса заради коронавируса.

Това заяви председателят на групата депутати в ЕП от най-големия политически блок в съюза – десноцентристката ЕНП Манфред Вебер в интервю за „Велт ам зонтаг“.

Ставаме свидетели как китайски компании, отчасти финансирани от държавата, засилват опитите си да придобият евтино европейски фирми или такива, които изпитват икономически трудности заради кризата с коронавируса.

По тази причина ЕС е необходимо да реагира по координиран начин и да сложи край на „китайския шопинг тур“, като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, докато приключи коронавирусната криза.

Ще се получи ли колективната дисциплина към Китай

Във френския в. „Монд“, Жозеп Фонтелес написа европейците „да поддържат необходимата колективна дисциплина“ по отношение на Китай.

Нещо повече, Китай не се колебае понякога да се заиграва с разногласията в ЕС по отношение връзките с азиатската страна.

Промените в отношенията между ЕС и Китай се ускориха след появата на коронавируса. В началото, когато китайските болници бяха претоварени, ЕС без много шум осигури значителна помощ. По-късно, когато Европа се превърна в епицентър на пандемията, Китай пращаше количества медицински средства, но така, че цял свят да научи за това, припомни шефът на европейската дипломация.

Обединеното кралство „бие шута“ на Пекин

Най-голяма промяна в отношението към Китай показва Великобритания, най-близкият съюзник на САЩ.

През януари правителството на Борис Джонсън реши да позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуауей да участва в изграждането на британската телекомуникационна инфраструктура от ново поколение.

Според депутата от консервативната партия Тобаяс Елууд, председател на парламентарната комисия по отбраната, в момента това решение се преразглежда, както и цялостният подход на Лондон към Пекин.

Причината е в поведението на Китай по време на коронавирусната криза.

„Трябва да променим отношенията си с Китай. Те не показват интерес към това да поемат отговорностите на една суперсила“, заявява Елууд.