Здраве

Илън Мъск: Ограничителните мерки са фашистки

Американският предприемач Илън Мъск счита, че въведените срещу коронавируса ограничителни мерки на по-голямата част от територията на САЩ нарушават правата на гражданите.

Освен това и ще доведат до фалит на много компании. Мъск заяви това в сряда по време на телеконференция с инвеститори в оглавяваната от него компания Tesla, предава ТАСС, цитирана от „Фокус“.

Фашистки методи

Говорейки за мерките, приети в Калифорния и други американски щати, той отбеляза:

„Бих нарекъл това насилствено заключване на хората в домовете им в нарушение на конституционните им права. Това е мое мнение“.

По думите на Мъск, става въпрос за „ужасно и погрешно нарушаване на свободите на хората“.

„Това е възмутително“, добави бизнесменът. „Това ще нанесе сериозни щети на всички компании, не само на Tesla. И макар че Tesla ще се справи с това, има много малки компании, които няма да го преживеят“.

„Ако някой иска да си остане вкъщи, това е прекрасно“, продължи Мъск.

„Тези хора трябва да имат възможността да си останат вкъщи и не трябва да бъдат принуждавани да излизат. Но да им се казва, че не трябва да излизат от дома си, че ще ги арестуват, ако го направят – това е фашистко. Това е недемократично. Това не е свобода“, подчерта предприемачът.

Според информацията на Университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основа на сведения от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 1 милион случая на заразяване с коронавирус и са починали повече от 60 800 души.