България

Илинденско – Преображенското въстание ни учи на българщина

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Македония и Одринско от 1903 година, връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи.

Организатор на въстанието е Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Според историка проф. Пламен Павлов Илинденско-преображенското въстание принадлежи както на Македония, така и на България, като и двете страни са негови наследнички.

По думите му доказателство за това са негативите, които са понасяли македонски учени, публикували документи, свързани с въстанието, използвайки оригиналните понятия.

Проф. Пламен Павлов добави още, че принципното съгласие да бъде подписан договор за добросъседство между България и Македония в навечерието на датата 2-ри август заслужава адмирации.

„Всеки човек, който дори и само повърхностно се е запознал със събитията, вижда колко много хора участват в това въстание и че то е част от българската борба за освобождение и национално обединие. Навсякъде в документите се говори за българи и за нищо друго. Аз дори бях казал преди време във връзка с този езиков спор, че трябва да подпишем договора на езика на самото въстание, което е написано на един чудесен екзархийски новобългарски език. Така или иначе, става дума за ясни послания в това въстание и всеки опит, а те са безкрайно много, да бъде фалшифицирано, на практика е борба срещу истината“, коментира историкът.

Илинденско-Преображенското въстание избухва преждевременно, преди да бъде завършена всестранната подготовка на населението. Затова масово въстание избухва само в два революционни окръга.

През 1903 г. не съществуват реални възможности за победен изход от въоръжена борба.

Османската империя все още притежава огромни човешки, военни и икономически ресурси, които не могат да бъдат пречупени от една балканска държава, а още по-малко от населението на една провинция.

Международното положение също не позволява благоприятен изход. Великите сили все още не са готови да пристъпят към решаване на сложния Източен въпрос.

Русия е заета в Далечния изток, където назрява въоръжен конфликт с Япония. Австро-Унгария, другата държава с решаващ глас в балканските дела, все още не е завършила юридическото присъединяване към империята на окупираните през 1878 г. Босна и Херцеговина, за да допусне ново преразпределение на политическата карта на полуострова.

Балканските държави също много внимателно и ревниво следят борбите на българското население за свобода и са решителни противници на реформи без тяхно участие, тъй като това означава застрашаване на интересите им в района, независимо от това колко обосновани са били те.

Въпреки поражението, въстанието събужда европейското обществено мнение.

НП/ Wikipedia, Фокус