Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ИМА ЛИ НЕЩО СТРАННО В БЕБЕШКИЯ СМЯХ?

Бебешкият смях ни въздейства мигновено и сам по себе си буди радост. Той звънти безразборно в своята ефирност и очарова околните.

Различен е от смеха на възрастен и науката намира изключително любопитно обяснение за това.

Ние и приматите. Кой е първият?

Първият смях в живота на човек е много по-близък до начина, по който се смеят приматите и се различава коренно от механизма, по който се смеем ние, порасналите.

Ключовата разлика е в това, че бебетата се смеят, докато едновременно издишват и вдишват.

Разликата е съществена. Първоначалният ни смях – а може да го наречем и първичен – прилича на смеха на шимпанзетата.

С израстването ни различието изчезва, като това се случва много бързо – едно 18-месечно дете вече не се смее така, както го е правило, когато е било на 3 месеца.

Нещо странно има в децата

Заключението е направено от екип холандски учени, които са изучавали смеха на 44 деца на възраст от 3 до 18 месеца. Записите са взети от качени онлайн видеа на деца, които се забавляват.

Фокусът на наблюдението бил именно кога вдишват въздух бебетата и кога издишват и как това кореспондира със смеха им.

Най-малките сред тях пускат своя смях на свобода, без значение дали в момента вдишват или издишват, докато по-големите се смеят само на издишване.

Така правим и ние, възрастните. Не е невъзможно и за зрял човек да се смее, докато вдишва, но като цяло е изключение.

Магията на смеха остава неразгадана

Продължението на проучването предвижда да се изчисли дали има значение от какво е предизвикан смехът на детето, както и каква е връзката с развитието на говора.

При кърмачетата и по-малките бебета смехът се случва в резултат на физическа игра като гъделичкане. Така е и при приматите.

При по-възрастните хора смях може да възникне от физическата игра, но също и от социалните взаимодействия и събития от заобикалящия свят.

Чувството за хумор се формира с натрупване на житейски опит, но каква е връзката му с дишането?

По-смелите планове на учените включват създаването на система, чрез която, благодарение на анализ на смеха, определени поведенчески проблеми в децата ще бъдат идентифицирани по-рано.

sciencedaily.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.