Новини

Имало ли е специален отдел за извънземни в Русия?

Сега информацията за НЛО може да се чете и чува на всяка стъпка. Друго нещо е дали можеш да й се довериш.

Но, например, през 70-те години на миналия век всичко, свързано с неидентифицирани летящи обекти е внимателно класифицирано. Генералният секретар Леонид Брежнев, едва идва на власт и веднага създава специална структура във военното разузнаване.

Екип на специалните части

На една от закритите срещи с партийни лидери Брежнев обявява, че се създава „специален отдел“, който ще разследва случаи на поява на неидентифицирани летящи обекти. А освен това и възможни контакти с представители на извънземни цивилизации. По-скоро това е „специален отряд“ на военното разузнаване.

Първо, личното досие на всеки кандидат е одобрявано от специална комисия от петима души, включително служители на Генералния щаб и служители на КГБ.

Отрядът се ръководи от генерал-майор С. Г. Орехов, началник на Военно-техническото училище на КГБ. Той преминава през войната, неведнъж ръководи сложни технически проекти и притежава всички необходими качества, за да ръководи единица на това ниво.

От 1966 г. Орехов обучава офицери от специалните комуникации на военното разузнаване и КГБ. А през 1970 г. започват изследванията върху феномена НЛО.

Брежнев се интересува преди всичко от характеристиките на технологиите с „извънземен произход“. Генералният секретар вярва, че техните тайни могат да бъдат използвани за изграждане на военно-техническата мощ на СССР.

До средата на 70-те години е изготвено впечатляващо досие,

съдържащо информация за подозрителни летящи обекти с различни „форми“, които се наблюдават в цялата страна. Има класически „чинии“ и „пури“ и дори ярки сребристи „капки“.

И така, през 1978 г. неидентифициран самолет навлиза във въздушното пространство над Мурманск.

Местният полк за ПВО е вдигнат по тревога. Те започват да осветяват небето с мощни прожектори.

Но почти мигновено радарът на системата за насочване излиза от строя. А след това лампите на прожекторите буквално избухват. Трябва спешно да включат аварийното осветление.

Впоследствие експертите стигат до извода, че оборудването е било повлияно от някакъв мощен импулс, излъчван от обекта.

Въз основа на този и други подобни епизоди се стига до заключението, че значителна част от такива обекти излъчват неизвестни лъчи и приближаването до тях е опасно.

В тази връзка те започват да инсталират

насочени електромагнитни оръдия на изтребителите-прехващачи, които биха могли да „заглушат“ импулсите от „чиниите“.

За разработването и тестването на тази система са изразходвани 200 милиона съветски рубли.

Системата обаче е готов едва през 1983 г. Може би антирадиационната технология не се е оправдала, тъй като няма повече информация за нейното приложение.

Друг забележителен случай е от 11 юли 1979 г. станал близо до остров Сахалин. Военен изтребител МиГ-25 сваля обект с неизвестен произход, движещ се с много по-висока скорост от тази на съветски самолет.

Преди да използва оръжието, пилотът докладва: „Има силна вибрация по фюзелажа, усещането е, че сега ще се откъснат крилата!“

Веднага след инцидента районът е отцепен от кораби на Тихоокеанския флот, а ден по-късно там пристигат специалисти от Генералния щаб.

Очевидно сваленият НЛО е бил изнесен някъде, но не са запазени документи, които да говорят за този инцидент.

Извънземна база?

Скоро се разпространяват слухове, че на Сахалин се строи някакво тайно съоръжение.

Когато в пресата започва да изтича информация за НЛО и извънземни, това говори за факта, че пилоти и пътници на извънземни обекти, както и тези, които са били в контакт с тях, уж са били изпратени под карантина там.

През 90-те години за това „карантинно съоръжение“ многократно се съобщава в медиите.

Някои автори уверяват, че се намира на Сахалин, други го „поставят“ в Камчатка, трети – на Курилите, а четвърти – в Хабаровска област.

Въпреки това, ако дори в ерата на Брежнев службите наистина са се занимавали с изследвания на НЛО, цялата официална документация и до днес се съхранява под гриф „Секретно“.

НП/2021