ИСКАТЕ СРЕЩА С ДЯВОЛА? ТОГАВА ПОСЕТЕТЕ ТОВА МЯСТО

Някога на същото място се е издигал римски мост, който бил част от значимия античен път Виа Игнацио, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа. През 16 век по нареждане на султан Селим I мостът е възстановен.

Дяволският мост се намира на около 10 км от град Ардино и е един от обектите в Родопите, които привличат вниманието на туристите със своя мистериозен произход.

Мостът е разположен на 420 м надморска височина, дължината му е 56 м, а ширината- 3.5 м.

Почти няма информация за самия строеж на моста, но за сметка на това се носят много легенди по тази тема.

Кой е масторът?

Една от тях спряга млад мъж на име Димитър за майстор на постройката. Той бил от близкото село Неделино и се прочул, когато не само се справил с издигането на моста над бурните води на река Арда, но го съградил за много кратко време.

Малко след подвига си Димитър мистериозно се споминал. Поверието гласи, че самият Дявол има пръст в построяването на моста след като сключил сделка с младия майстор.

Облогът

Сатаната поискал от него да се справи с изграждането само за 40 дни, а в замяна ще му подскаже как да увековечи творението си.

Не успее ли обаче, ще вземе душата му. Димитър изпълнил своята част от сделката, но отнесъл тайната на Сатаната в гроба.

Според друга версия на същата легенда, условието на Дявола било майсторът да изобрази лика му на моста, но хем видимо, хем невидимо.

Даровитият мъж се справил с предизвикателството и сега образът на Сатаната се оглежда в реката само в определено време от деня.

Друго поверие, свързано с Дяволския мост, разказва за млада българска девойка, която бягала от турци, чието намерение било да я отвлекат и направят част от харема.

Момата и видението

Момичето се качило на моста с идеята да скочи в реката, но като приближили преследвачите, не посмели да направят и крачка. Те видели образа на Дявола във водите на Арда.

Съществува вярване, че на един от камъните, използван за стоежа на моста, личи ясно стъпката на Сатаната.

Тя е направена при една от разходките му на мястото и преданието гласи, че Дяволския мост и местността около него носят нещастие на всеки, имал смелостта да се приближи.

На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата и в областта са създадени условия за туризъм. А дали в легендите има истина…

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.