Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ИСТИНАТА, КОЯТО КОРОНАТА УБИ И ЗАБРАНИ ЗАВИНАГИ

Тази легенда е истина. Короната се уплаши, че светът може да живее без робство. И я уби завинаги.

Някога да си пират означавало да си свободен. Пирати, представящи различни прослойки от хора, мачкани от системата, искали да създадат общество, в което всеки човек има равни възможности, както и да има какво да яде и къде да живее.

Това било Либерталия. Тя била легендарна свободна колония, изградена от пирати. Тя била основана и управлявана от Капитан Джеймс Мишън.

Историкът Маркъс Редикер описва пиратите по следните начин:

„Пиратите, които живеели в Либерталия били защитници на на правата и свободите на хората. Те се опълчвали срещу несправедливостта на богатите и властващите.

Устройството на държавата без роби

Никой не знае със сигурност дали Либерталия съществува. Пиратите не са били най-добрите в това да поддържат архиви.

Но въпреки това радикалните идеи, които представлява тази утопия вдъхновили истински събития. Пример за това е група пирати бягаща от Англия по време на американската революция.

Те корабокруширали на остров, където в последствие създали свое общество. Те нарекли новия си остров Република Спенсония, на името на въображаем град, създаден от английският автор Томас Спенс.

Пиратите се опълчвали на монархии, робство, и капитализма. Те практикували форма на пряка демокрация.

Системата им окуражавала лидерите да мислят за себе си като равни на тези, които водят. Те гледали на пиратството като война за самосъхранение.

Мотото на Либерталия било „За Бог и свобода“ а флагът ѝ бил чисто бял. Гражданите били анархисти обявили война срещу създателите на закони.

Те плячкосвали кораби и освобождавали роби. Твърди се, че екипажът на Джеймс Мишън бил наполовина европейски и наполовина африкански.

Пиратите в Либерталия се наричали „Liberi“ и живеели с общи правила на колонията. Те имали споделени кодове на поведение и дори имали избирателна система.

Капитан Мишън, основател на Либерталия, бил французин, роден в Прованс. В Рим той се запознал с ментора си, разбойник, представящ се за свещеник.

Свещеникът го убедил да стане пират и да събере екипаж. Те делели всичко. При първа възможност те нападнали кораб, превозващ роби и ги присъединили като техни братя.

На бреговете на Мадагаскар, Мишън намерил залив с плодородна земя, прясна вода и приятелски настроени местни жители.

Там се счита, че той основал легендарния град. Те създали свой собствен език, смесица от африкански езици, френски, английски, португалски и местния малгашки.

Съкровищата и златото, откраднати от други кораби, били пазени в общ сейф. Те не били използвани тъй като в колонията всичко било споделено.

Но дали наистина съществувала Либерталия? Или това е една легенда, вдъхновявала хората да проявят свободния си дух в търсенето на справедливост?

thepirateempire.com

 

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.