Тайни и загадки

Историята на прокълнатите от Иисус градове

Една от най-всеизвестните и най-обичани религиозни фигури в историята е самият Иисус Христос.

Той е символ за разбирателство, просветление, всеотдайност и благосклонност за стотици милиони хора по света.

Въпреки това, има някои по-мрачни записи от историята на Иисус Христос, с които малцина са запознати.

Изглежда, че освен да върши чудеса и да дава своите проповеди, той е проявявал гняв и е проклинал хора, чиято душа не може да бъде спасена.

Другата страна на библейската история

В тези разкази три града стават обект на неговото недоволство.
Те били известни като „Непокаяните градове“.

Всички те са разположени около северния бряг на Галилейско море в Израел.

Градът наречен Хоразин, и още известен като Коразин или Коразим, е бил много важно място по онези времена.

Той бил средище на търговци, където Иисус построил своя дом, след като е напуснал Назарет. Това е един от ключовите три града, в който той водел своите служби.

Те видели необикновените способности на Иисус, но въпреки това не се покаяли за своите грехове.

Според евангелието на Матей и Лука от Новият Завет, Той стоварил ужасно проклятие на този така прекрасен град – да изчезне в небитието.

Всъщност, градът умрял напълно и според писанията на Евсевий, той е бил унищожен от катастрофално земетресение през 330г. сл.Хр.

Възстановен бил през 5-ти век, но малко по-късно, бил изоставен да изгние до основи. В по-късните векове, обреченият град бил свързван с родното място на Антихриста.

Едва през 19-ти век руините, свързани с древния изгубен град са намерени в близост до място, наречено Хирбет Керазех.

Има много малко сведения, че тези руини всъщност са съществували по времето на Иисус. Въпреки, че градът Хоразин не се споменава често в Новият Завет, той си остава историческа загадка.

Тъмното лице на Иисус

Само на няколко километра се намирал град Капернаум, който също бил прокълнат от Иисус.

Той се отличавал с това, че е дом на някои от неговите ученици, а именно рибарят Петър, Андрей, Яков и Йоан и събирачът на данъци, Матей.

Заедно с Хоразин, той е един от трите ключови града наречени „Евангелския триъгълник“.

Иисус живял и в този град, като той възприемал като „свой собствен“. Един път, той изцелил парализиран мъж, както и слуга на Центурион, който бил сериозно болен от парализа в своят дом.

Също така лекува и свекървата на Петър и издига от мъртвите дъщерята на Яир, който е водачът на синагогата. Казват, че е пропъдил много демонични владения върху хората.

Именно в синагогата Капернаум, Иисус е дал много проповеди, включително и най-известната си проповед – „Хлябът на живота“ (Йоан 6:53-59), в която казва „Този, който яде от плътта ми и пие моята кръв, ще има вечен живот и ще се въздигне в последният ден“.

Уви, за хората тук се казва, че са били безразлични за чудесата, на които са били свидетели. Те не искали да признаят истинските сили на Иисус или да се покаят за греховете.

Това го разгневило и той ги проклел, независимо от това, че смятал градът за свой дом. Това проклятие накарало градът да изпадне в пълна разруха.

Както и при Хоразин, тук са открити много руини, като няколко синагоги и това, което се смятало за дом на самия Свети Петър.

Мястото е и дом на най-голямата синагога, която е открита в Израел. Масивна богато украсена структура, построена през 4-ти или 5-ти век върху останките от синагога, в която Иисус преподавал.

Последното наказание

Най-накрая стигаме до древното рибарско селище Витсаида. Също един от Евангелският триъгълник и последният от заличените “прокълнати градове”.

Той е най-големият от трите града и някога е бил процъфтяваща столица на царството Гешур, по времето на цар Давид.

Там Иисус срещнал първите си ученици, рибарят Симон-Петър и брат му Андрей.

Това е било мястото, където Иисус правил чудеса, като излекуването на сляп човек, както и неговото прочуто чудо, с което осигурява храна за 5000 души с две риби и пет хляба (Матей 14: 13-21). То често е наричано „Чудото на размножаването на хлябове и риби.”

За съжаление, хората от Витсаида също открехнали тъмната страна на Иисус и той ги проклел. Векове по-късно, през 363 г. сл. Хр., градът бил унищожен от земетресение.

Иисус се отклонил от неговите благосклонни, милостиви начини и обрекъл тези градове на нещастие и смърт.

В евангелието на Матей (11: 20-24), Иисус казва:

„Горко ти, Хоразине! Горко ти, Витсаидо! Защото, ако чудесата, които станаха при вас, се бяха случили в Тир и Сидон, хората там отдавна щяха да са покаят. Щяха да носят власеници и да посипят главите си с пепел, за да покажат колко съжаляват за греховете си. Но казвам ви, в Деня на съда ще бъде бъда много по-благосклонен към Тир и Сидон, отколкото към вас! А ти, Капернауме, да не мислиш, че ще бъдеш издигнат в небесата? В Ада ще слезеш! Защото, ако чудесата, които станаха при теб, се бяха случили в Содом, този град щеше да съществува и днес!“.

Още тук.

mysteriousuniverse.org