Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ИСТОРИЯТА НА САМОТЕН ДЕЛФИН развълнува Франция и света

Близо до морското селище Ландевенек, което се намира в Бретан, преди няколко седмици се появил три метров самотен делфин-самец, който започнал буквално да натрапва приятелството си на почиващите.

Отначало жителите и посетителите на селото се радвали на възможността да общуват в морето с делфин, който се държи приятелски, макар и доста игриво.(бел.ред. в текста е използван термина „сексуално“)

Морският гост веднага бил наречен Зафар. Особено се харесвал на тийнейджърите, които дори се научили да плуват на гърба на делфина.

Но скоро Зафар толкова свикнал с къпещите се хора, че станал твърде натрапчив. Ето защо много туристи започнали да се страхуват да влизат в морето.

Нещо повече – делфинът започнал да пречи на плуването не само на хората. Но и на катерите и моторните лодки, защото търсел внимание с желание за ласки.

Тогава местният управляващ Роджър Ларс затворил плажа за туристи, защото сметнал делфина за опасен за живота на хората.

Биолозите смятат, че Зафар, по неизвестна причина, е отхвърлен от пасажа. Останал сам, той търси всякакво общуване с живи разумни същества.

Затова демонстрира ласки – подобно на котките. Но ние не отблъскваме котката, която се гали в нас, казват учените заели се с казуса.

Поради това експертите критикуват забраната за плуване и общуване с делфина. Според тях в това общуване не само няма опасност, нито дори намек за нещо неприлично.

Просто Зафар е много самотен и хората могат да му помогнат, особено като се има предвид това, че повечето от летовниците приемат с радост милото морско животно.

А тези, на които не харесва неговото натрапване, могат да не се къпят и за това не е нужна забрана от страна на местното ръководство.

Но вече е издадено постановление, което заплашва с наказание всеки, който доброволно се доближава и играе със Зафар. Странно разпореждане, смятат океанолозите.

Моulin Mer/ Известия

Още по темата

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.