Новини

Изборите в Сърбия приключиха вчера. Заприличаха на нашите

Печелим, но това не значи, че народът е доволен от нас. Това значи, че той е разбрал и знае каква отговорност и сериозно отношение иска в бъдеще. Означава, че иска от нас и да се променим – да бъдем много повече от това, което сме били до момента, да дойдат много млади хора, които гражданите до момента не са могли да видят, да вложим много повече енергия от досега и всяко усилие да бъде още по-голямо.

Това обяви лидерът на Прогресивната партия Александър Вучич, след като спечели парламентарните избори в Сърбия с повече от 63 на сто подкрепа.

Такива да предварителните резултати от Сръбската избирателна комисия. Социалистите на Ивица Дачич, които са втори, получават над 10% от гласовете, предава БНР.

Данните на две социологически агенции

също дават преднина на формацията на държавния глава с 62%, партията на Дачич е втора с близо 11 на сто подкрепа, третият – Сръбският патриотичен съюз, получава малко над 4 на сто.

Вучич заяви, че формацията му е спечелила повече от 2 милиона гласа и определи това като най-голямото доверие от страна на гражданите в историята.

В същото време той изтъкна, че с вота си хората са отправили и сериозно предупреждение към партията – представителите й да бъдат още по-отговорни, сериозни и усърдни.

Парламентарният вот

обаче беше бойкотиран от някои опозиционни сили. Лидерът на Алианса за Сърбия Драган Джилас коментира, че „фалшивите избори на Александър Вучич“ са се провалили.

„Бойкотът изпълни смисъла си – напълно оголи режима и днес всички можаха да видят как изглежда Сърбия – заплахи към гласоподавателите, купуване на гласове, „български влакове“, лица, гласуващи по няколко пъти.

Тези лъжовни избори не успяха – на тях излязоха по-малко от 50 на сто от гражданите на Сърбия“, обяви Джлас.