Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Изгубените древни градове, които никога не бяха открити

Атлантида може би е един от най-известните изгубени древни градове, но има много други места също толкова загадъчни и зашеметяващи като него.

Изгубеният град Z

През април 1925 г., британският археолог Пърси Фаучет влиза в приключение в бразилската джунгла, но никога няма да се завърне оттам. Фаучет тръгва по следите на изгубен град, който нарича Z някъде в Мато Гросо, Бразилия. Фаучет и неговите спътници никога не се завръщат от пътуването, като за последно тръгват от Куяба в посока Ксингу, югоизточен приток на река Амазонка. Източникът, на който той разчитал, за да намeри изгубения градг, наподобяващ Ел Дорадо, е “Ръкопис 512” в Националната библиотека в Рио де Жанейро.

“Ръкопис 512” е документ, написан от португалски изследовател през 1753 г., в който се описва отделен град в пределите на района на Мато Гросо, наподобяващ като архитектура на градовете в Древна Гърция. Това не е първата експедиция за откриването на изгубемия град Z, в която Фаусет се въвлича. Но остава неговата последна.

Шамбала

Това в повече от просто изгубен град. Смята се, че Шамбала е бил огромно царство. Шамбала заема важно място, както в индуистките, така и в тибетските будистки традиции. Предполага се, че е бил във формата на лотос, обграден от снежни планини. В центъра се намирал дворецът на царя на Шамбала, а столица била града Калапа. Индийските текстове като Вишну Пурана споменават селото Шамбала като родно място на Калки, последното въплъщение на Вишну, който ще въведе нова Златна епоха (Сатя Юга).

Ацтлан

Легендарният дом на една от най-известните древни цивилизации, ацтеките, никога не е бил намерен. Ацтлан наподобявал Атлантида, а някои автори дори се осмеляват да твърдят, че може да е Атлантида, която търсим. Според различни теории, този изгубен град се намира някъде в Северна Америка. Ацтлан, чието име означава „земята на север“ или „мястото на белотата“, никога не е бил намерен. Но според древни записки, населението на ацтеките от Ацтлан се преместло към Теночтитлан на 24 май 1064 г., първата година от слънчевия календар на ацтеките.

Изгубеният град Ел Дорадо

След Атлантида, легендата за Ел Дорадо се смята за една от най-известните днес. Митът за Ел Дорадо се свързва с владетел, който се къпел в злато всяка сутрин и се миел през нощта в свещеното езеро. В езерото Гуатавита било потопено цялото богатство. В действителност това е била древна традиция на колумбийския народ Муиска, познат ритуал от древни времена. През 1541 г. Франциско де Орелана е първият европейски завоевател, прекосил река Амазонка, запленен от търсенето на Ел Дорадо. По-късно Сър Уолтър Рали тръгва да търси изгубения град, но два пъти се проваля. Досега никой не е намерил легендарния град, точно както Атлантида и Ацтлан. Но мнозина вярват, че това е нещо повече от мит.

Камелот

Камелот е името на крепостта и царството на легендарния крал Артур. Точно както и в други известни градове, местоположение му остава загадка. Много учени доли твърдят, че Камелот е изцяло измислица и никога не е съществувал. Историите го локализират някъде във Великобритания и понякога го свързват с истински градове, въпреки че точното му местоположение не е открито. За първи път градът се споменава във френски романи от 12 век. Съдът на Крал Артур в Камелот е описан в стихотворението на Кретиен Ланселот, Рицарят на колата, датиращ от 1170-те, макар че не се появява във всички ръкописи.

Камелот се описва като фантастичната столица на царството на Крал Артур. Тъй като местоположението на Камелот остава загадка, истината за него, все още не се знае.

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.