Новини

Изгубените подземни градове и животът преди хиляди години

Досега са изследвани само около 5% от океана. При все това, навсякъде са открити доказателства за изчезнали древни градове.

Някои датирани от последната ледникова епоха, когато океанските нива са били много по-ниски, отколкото днес, други са изцяло подземни свръхсъоръжения.

Тези изгубени подводни и подземни светове крият тайни, които обещават да пренапишат историята.

Средиземно море и градовете

Само в Средиземноморието има над 200 известни потънали града ─ останки от времето, за което археологията смята, че все още не е имало градове.

Покриващи над 71% от планетата, земните океани са огромна и до голяма степен неизследвана мистерия. 

Дори днес има проблеми с достъпа и картографирането на океанското дъно и можем само да гадаем какво се крие там.

Науката предполага, че през последната ледникова епоха океанските нива са били много по-ниски, отколкото са днес.

„Това е свят с дълбоки по 2 мили ледени шапки в Северна Европа и Северна Америка, съдържащи  огромни количества от водата, която започва да се стопи преди около 21 000 години и завършва топенето си преди около 10 000 години.“

„Десет милиона квадратни километра земя биват наводнени ─ площ колкото тази на Европа и Китай просто изчезнала от историята. „- Греъм Хенкок

Загубената Атлантида

Една от най-големите тайни на морето е легендата за изгубената Атлантида.

Повечето от това, което знаем, идва от гръцкия философ Платон, написал две книги за нея ─ диалозите „Тимей“ и „Критий“.

Той я описва като много напреднал град, заобиколен от концентрични стени, който процъфтял 9000 години преди своето време.

Смята се, че тя е имала огромни военноморски сили използвани за завладяване на други части на света.

Според легендата, след неуспешен опит за нахлуване в Атина, бедствие ударило острова и Атлантида била унищожена за едно денонощие. Други изследователи вярват, че жителите му са се самоунищожили.

Къде под земята е древната държава?

Местоположението на истинската Атлантида остава загадка и до днес. Според  Платон остров Атлантида е бил разположен пред Херкулесовите стълбове на входа на Гибралтарския пролив.

Островът бил защитен от бог Посейдон, който направил своя син Атлас цар на тази митична земя. Жителите на Атлантида били могъщи, но страдали от нравствен упадък.

Големите им армии успяват да завладеят Африка до Египет и Европа като достигат Италия. Според една теория, поради „наказание заради възгордяването им“, континентът-остров потъва за едно денонощие.

Но има и още подземни градове

През 2001 г. изследователи от Националния институт по океанография на Индия откриват аномалии в дъното на залива на Хамбат, на седем мили от брега.

Сонарът им за странично сканиране започнал да връща образи на обикновени структури.

Изображенията разкриват огромна мрежа от каменни сгради, обвити в кал и пясък, на площ пет квадратни мили.

 На 200 мили на северозапад се намира модерният град Дварака, под който археолозите откриват признаци за селище залято от морето.

Те започнали да търсят още руини във водите край брега и само на 70 фута дълбочина водолазите открили пясъчни стени, калдъръмени улички и доказателства за проспериращо пристанище.

Тези руини били обявени за останки от древния и легендарен град Дварака

Според индийски текстове той бил обиталище на лорд Кришна, където цар на име Салва го нападнал.

Древните описания на битката предполагат използването на извънземна технология и дори на космически кораби. 

Според  древните санскритски текстове, Салва атакувал града с космически кораб, от който завалели енергийни оръжия подобни на светкавици.

Така той разрушил големи части на града, а бог Кришна отговорил със стрелба по този космически кораб.

Оръжията се описват като стрели, които при изстрелването ревели като гръмотевици и наподобявали светкавици или слънчеви лъчи.

В отговор „космическия кораб“ започнал да се появява на различни места едновременно ─ движейки се по начини, които приличат на съвременните описания на НЛО.

Изгубените градове под земята и водата в Южна Америка?

На височина от 12,500 фута в Андите, Перу, лежат тъмните води на езерото Титикака, най-високия плавателен басейн в света.

През август 2000 г. италиански екип от водолази и археолози започва подводно разследване на легендарното езеро, потопено под 100 фута вода.

Откриват следи от павирани пътища, каменни тераси и стена с дължина почти половин миля. Местните легенди говорят за изгубен подводен град, наречен Ванаку. 

Възможно е определени райони на езерото Титикака са били наводнени по изкуствен начин. В легендите Аймара езерото е родното място на всички цивилизации на континента. 

Древната култура обхваща териториите на платото Колао, разположено между югозападно Перу, западна Боливия, северно от Аржентина и северните части на Чили.

Региони, от които културата оказвала своето технологично и религиозно влияние на други съвременни цивилизации.

Град Тиахуанако се характеризира със своя невероятен сложен архитектурен стил, украсен с безброй релефи, които от своя страна са забулени в мистерия.

esoreiter/okoplaneta