Новини

Изгубените потънали градове на древния свят проговарят за легендарни времена

Досега са изследвани около 5% от океана

При все това навсякъде са открити доказателства за изчезнали древни градове. Някои са датирани от последната ледникова епоха. По онова време океанските нива са били много по-ниски отколкото днес.

Тези изгубени подводни светове крият тайни, които обещават да пренапишат историята.

През 2000 г., докато картографирала морското дъно край западното крайбрежие на Куба се случва нещо неочаквано.

Изследователска експедиция водена от руско-канадската океанографка Паулина Зелицки, забелязва симетрични каменни конструкции на дълбочина 2200 фута под повърхността на водата.

Фактите

Екипът направил снимки на огромни постройки с височина 16 фута и тегло няколко тона. Около 30 геометрични структури наподобявали останки от улици, сгради, тунели и пирамиди.

Само в Средиземноморието има над 200 известни потънали града. Това са останки от времето, за което археологията смята, че все още не е имало градове.

Покриващи над 71% от планетата земните океани са огромна и до голяма степен неизследвана мистерия. Дори и днес има проблеми с достъпа и картографирането на океанското дъно и можем само да гадаем какво се крие там.

Науката предполага,

че през последната ледникова епоха океанските нива са били много по-ниски, отколкото са днес.

„Това е свят с дълбоки по 2 мили ледени шапки в Северна Европа и Северна Америка, съдържащи  огромни количества от водата.

Тя започва да се стопи преди около 21 000 години и завършва топенето си преди около 10 000 години. Десет милиона квадратни километра земя биват наводнени.

Това е площ колкото тази на Европа и Китай, просто изчезнала от историята“, твърди Греъм Хенкок.

Откриването на масивни „каменни котви“

в пролива Гибралтар предполага, че древната цивилизация на атлантите описана от Платон може наистина да е съществувала.

През 2001 г. изследователи от Националния институт по океанография на Индия откриват аномалии в дъното на залива на Хамбат на седем мили от брега.

На 200 мили на северозапад се намира модерният град Дварака. Под мястото археолозите откриват признаци за селище залято от морето.

Те започнали да търсят още руини

във водите край брега и само на 70 фута дълбочина водолазите открили пясъчни стени калдъръмени улички и доказателства за проспериращо пристанище. Тези руини били обявени за останки от древния и легендарен град Дварака.

Според индийски текстове той бил обиталище на лорд Кришна, където цар на име Салва го нападнал. Древните описания на битката предполагат използването на извънземна технология и дори на космически кораби.

Според древните санскритски текстове,

Салва атакувал града с космически кораб, от който завалели енергийни оръжия подобни на светкавици.

Така той разрушил големи части на града, а бог Кришна отговорил със стрелба по този космически кораб. Оръжията се описват като стрели, които при изстрелването ревели като гръмотевици и наподобявали светкавици и слънчеви лъчи.

В отговор „космическия кораб“ започнал да се появява на различни места едновременно. Движейки се по начини, които приличат на съвременните описания на НЛО.

На височина от 12 500 фута в Андите,

Перу, лежат тъмните води на езерото Титикака. През август 2000 г. италиански екип от водолази и археолози започва подводно разследване на легендарното езеро потопено под 100 фута вода.

Открити са следи от павирани пътища, каменни тераси и стена с дължина почти половин миля. Местните легенди говорят за изгубен подводен град наречен Ванаку.

Възможно е определени райони на езерото Титикака да са били наводнени по изкуствен начин. В легендите Аймара езерото е родното място на всички цивилизации на континента.

Древната култура обхваща териториите

на платото Колао, разположено между югозападно Перу, западна Боливия, северно от Аржентина и северните части на Чили.

Това са региони, от които културата оказвала своето технологично и религиозно влияние на други съвременни цивилизации.

Град Тиахуанако се характеризира със своя невероятен сложен архитектурен стил, украсен с безброй релефи, които от своя страна са забулени в мистерия.

НП/2022