Новини

Изкуството на „освобождението“, обяснено от истински дзен учител

Tич Нат Хан е човек, който е търсен от много хора за съвет. Той е дзен учител и мъдрец, предлага съвети на нуждаещите се и всяка дума, която казва се приема от сърце.

Когато става въпрос за освобождаване, всички се борим. Tич Нат Хан е наясно как да сведем до минимум привързаността, която имаме към нещата, към които се придържаме към най-много.

Всеки човек поне веднъж в живота си трябва да прочете неговата книга „Отговори от сърцето“. Тя ще ви бъде от полза, когато имате трудности и наистина ви помогне да стигнете до мястото, на което трябва да бъдете.

Tич Нат Хан казва:

Да „пуснеш“, означава да освободиш нещо. Това нещо, може да бъде обект на нашия ум – нещо, което сме създали, като идея, чувство, желание или вяра. Заробвайки се с идеята за тези неща, може да си причините много нещастия и безпокойства.

Бихме искали да го пуснем, но как?


Не е достатъчно просто да искаме да го освободим, а трябва първо да го признаем като нещо реално.

Трябва да се вгледаме дълбоко в неговата природа и откъде е дошло, защото идеите се раждат от чувства, емоции и минали преживявания от неща, които сме видели и чули.

Със съзнателна енергия и концентрация, можем да погледнем дълбоко и да открием корените на идеята, чувството, емоцията, желанието.

Съзнателността и концентрацията водят до прозрение, а прозрението може да ни помогне да освободим обекта от ума си.

Да кажем, че имате една определена представа за щастие, която ви води напред през годините. В един момент осъзнавате, че тази идея ви кара да страдате. В нея може да има елемент на заблуда, гняв или жажда.

От друга страна знаете,

че имате други преживявания, като моменти на радост, освобождение или истинска любов. Вие ги разпознавате като моменти на истинско щастие.

В тези моменти на истинско щастие, вие по-лесно може да освободите обектите на вашето желание, тъй като развивате прозрението, че самите те няма да ви направят щастливи.

Много хора имат желанието да се освободят, но не са способни, тъй като нямат достатъчно прозрение. Не са видели различните алтернативи и пътища към мир и щастие.

Страхът е елементът, който ни възпира да се освободим

Освобождението е практика, изкуство. Един ден, когато сте достатъчно силни и уверени ще се освободите от всички зависимости, които ви карат да страдате.

Това изказване поставя нещата под друга перспектива. Всеки може да си го интерпретира по свой собствен начин, но всеки ще се опита да работи чрез тези неща, за да се освободи и да пусне това, което не му служи.

Трябва да можем да изследваме собствените си емоции да работим върху тях, за да бъдем напълно в настоящия момент.

Тич Нат Хан казва, че с течение на времето и практикуването на медитация, освобождението ще става все по-лесно.

Колкото повече отпуснем телата си и умовете си, толкова по бързо ще се освободим.

Източник: Аwareness Аct