Новини

Изобретения на Никола Тесла, оказали се преждевременни

Никола Тесла е учен изпреварил своята епоха

със стотици години. Преди смъртта си той разбрал опасността от много свои открития и унищожил някои записи, чертежи и изчисления.

Има мнение, че неговите документи са взети от разузнаването на САЩ и впоследствие използвани, например, при създаването на климатичното оръжие − проектът HAARP в Аляска.

Безплатна електроенергия за всички

През 1902 година Тесла започнал да прави установка за безкабелна връзка на Ню Йорк с всяка точка в света. Морган помагал финансово за осъществяването на този проект. Тесла имал свои планове.

Кулата Ворденклиф трябвало да обезпечи безкабелно предаване не само на радиосигнали, но и на електроенергия постъпваща направо от космоса.

Всеки ползвател,

във всяка точка на Земята, щял да може да я получава безплатно и в неограничено количество.

Но щом Морган узнал за истинските намерения на Тесла, веднага прекратил финансирането. Това е краят на едно обещаващо сътрудничество.

Антигравитационен летателен апарат

Второто фантастично изобретение на Тесла бил летателен апарат, който лесно преодолявал гравитацията и инерцията.

А поради това апаратът можел без всякакви крила и турбини, с огромна скорост, да се премества в пространството във всяка посока.

Нещо повече – това щял да бъде и най-безопасния транспорт на Земята.

Но гения и в този случай го лишили от финансиране,

тъй като това ставало преди Първата световна война, когато усилено се развивали автомобилната и авиационната промишленост.

А с нея и нефтената, защото колите и самолетите изисквали гориво. В резултат разработкитена учения били практически забранени.

Свръхбърз и икономичен дирижабъл

По-просто и надежно придвижване по въздуха обещавали дирижаблите.

Противниците на дирижаблите изтъквали множество доводи в защита на самолетите, които били и по-скоростни и по-маневрени.

Тесла веднага разбрал, че бъдещето не принадлежи на самолетите и вертолетите. Той искал да подари на света поне скоростни дирижабли работещи на електротяга – за да доставят хората от Ню Йорк в Лондон само за три часа.

Тези дирижабли вземали енергия

направо от атмосферата на Земята, затова не им било нужно дозареждане и даже кацане. Достатъчно било да увиснат над летището, да спуснат пътниците, товара и да вземат новите пътници, товар, и да отлетят.

Дирижаблите на Тесла щели да бъдат не само скоростни и безплатни, но и способни да преместват по въздуха колосални обеми товари.

Но и този път спрели финсирането на Тесла

Нито една банка в света не се решила да даде на великия учен кредит за разработване на неговия гениален проект, който подкопавал господството на промишлените и нефтени магнати.

Едно от удивителните качества на Тесла било умението да спре навреме. Това му позволило да доживее до дълбока старост и да унищожи своите най-опасни проекти, способни да се превърнат в оръжие много по-страшно от атомна бомба.

Възможно е ученият да е знаел за ядрения синтез, но той имал значително по-смели и безопасни изобретения.

Най-големите подаръци, които геният подготвил остават заключени за човечеството и едва ли ще видят бял свят.

НП/2022