Новини

Израел обяви Джордж Сорос за заплаха

Израелското министерство на външните работи пусна изявление, в което се обявява срещу милиардера на САЩ Джордж Сорос, съобщава Ройтерс.

Наскоро премиерът Виктор Орбан подкрепи кампания, в която Сорос е посочен за враг на държавата. „Нека да не позволим на Сорос да се смее последен“, казват билбордове със снимка на 86-годишния инвеститор, кампания, за която еврейски групи и други казват, че подклажда антисемитизъм.

Израелският посланик в Унгария излезе с изявление, в което отрича кампанията, като казва, че тя „предизвиква тъжни спомени, но също предизвиква омраза и страх“. Часове след като посланикът направи коментара си през уикенда, израелското външно министерство излезе с „разяснение“, в което казва, че Сорос е легитимна цел за критика.

Изявлението на посланика по никакъв начин не е имало за цел да делегитимира критиките към Джордж Сорос, който продължава да подкопава демократично избраните правителства на Израел, каза говорителят на външно министерство. Той добави, че „финансирани от Сорос организации клеветят еврейската държава и се опитват да отрекат правото на страната да се защитава“.

Необичайните „разяснения“ на израелското външно министерство на думите на посланика идват само ден преди посещението на премиера Бенямин Нетаняху в Будапеща, коментира Ройтерс.