Здраве

Източна Европа е 20 милиона коронавирусни инфекции

Случаите на коронавирусни инфекции

в Източна Европа скоро ще надхвърлят 20 милиона, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои изчисления.

Регионът се бори с най-тежкия взрив от началото на пандемията, а ваксинацията изостава, отбелязва агенцията. Страните от този регион са с едни от ниските нива на имунизирани в Европа – по-малко от половината население е с една доза от ваксините.

С най-добри показатели в тази част на света

е Унгария, където 62 на сто от населението е поставена поне една доза, докато в Украйна това важи само за 19 процента, става ясно от сайта „Нашият свят в данни“ (Our World in Data).

Новозаразените в региона стабилно се увеличават и вече са средно по 83 700 на ден – най-високото равнище от ноември миналата година, сочат данни на Ройтерс от петък тази седмица.

Макар че в Източна Европа живее

само 4 на сто от населението на света, на нея се падат около 20 на сто от новите случаите, за които се съобщава в световен мащаб.

Според анализа на Ройтерс три от петте държави в света, които съобщават за най-много смъртни случаи от Covid, са в Източна Европа. Това са Русия, Украйна и Румъния.

В четвъртък директорът за спешните ситуации на СЗО Майк Райън свърза повишаването на броя на заразените с отмяната на ограниченията и увеличаването на срещите на закрито с наближаването на зимата.

Броят на заразените расте,

а много хора в Източна Европа са разкъсвани между отхвърлянето на мерките и съжалението, че не са се ваксинирали, съобщава Ройтерс.

И отбелязва, че в София и други български градове тази седмица е имало протести срещу влязлото в сила в четвъртък задължение за използване на здравни сертификати, което ограничава достъпа на неваксинираните до много затворени обществени пространства.

Повече от 40 процента от новите случаи в Източна Европа са в Русия, където на всеки пет минути 120 души дават положителен тест за коронавируса. Здравната система работи под голямо напрежение, каза в сряда здравният министър Михаил Мурашко. Ваксинираните в Русия с една доза са около 36 на сто.

Словакия е с един от ниските показатели

за процент ваксинирани – малко над половината от пълнолетното население от 5,5 милиона е със завършен ваксинационен цикъл.

В Румъния болниците са на ръба, в цялата страна няма свободни легла в интензивни отделения. Във вторник страната съобщи за рекорден брой нови инфекции и смъртни случаи.

В петък за втори пореден ден Украйна регистрира пореден антирекорд за новозаразени и починали.

Ройтерс