Хипотези

Извънземни сигнали захранват устройство два пъти по-голямо от Земята

Дали бързите радиоимпулси захранват

извънземни автоматични междупланетни станции? Проучване открива, че причината може да е в два пъти по-голямо от Земята устройство, задвижвано със слънчева енергия.

Ново проучване твърди, че мистериозните сигнали, идващи от далечни галактики, може да са доказателство за съществуването на изследователи от дълбокия космос на милиарди светлинни години от Земята.

Екип от теоретици разследващи

„бързите радиоимпулси“ установи, че тези сигнали, които объркват учените близо десетилетие, може би идват от далечни извънземни предаватели, захранващи междузвездни сонди.

Изследователите установиха, че утечки от предавателите могат да доведат до кратки проблясъци забелязани тук, на Земята, докато платното на сондата, планетата домакин, нейната звезда и галактиката се движат спрямо нашата планета.

Докато работата досега остава теоретична, учените от Харвард-Смитсонския Център за астрофизика казват, че това обяснение е в сферата на възможното въз основа законите на физиката.

Такава модерна технология

в момента е извън възможностите на човечеството, но тя не е невъзможна от инженерна гледна точка.

Бързите радиоимпулси (FRBs) са „чути“ за пръв път от радиотелескопи още през 2007 г. и се смята, че идват от далечни галактики.

Но учените трябва да определят точно източника им и мнозина от тях предполагат, че те може да са знак за извънземен живот.

„Бързите радиоимпулси са изключително ярки предвид тяхната кратка продължителност и произход на големи разстояния и ние не сме идентифицирали възможен естествен източник с някаква сигурност,“ каза теоретикът Ави Льоб от Харвард-Смитсонския център за астрофизика. „Един изкуствен произход си струва да се осмисли и провери.“

В новото проучване, публикувано в Astrophysical Journal Letters, изследователите проучват възможността за изграждане на радиопредавател достатъчно силен, за да бъде засечен от Земята.

Такова устройство би трябвало да е масивно, за да може да сработи сценария. Изследователите открили, че един захранван със слънчева енергия предавател на площ два пъти по-голяма от размера на Земята може да генерира достатъчно енергия, за да се „види“ от далечни зрители.

Наличието на водна охладителна система ще позволи на устройство с този размер да издържа на екстремни температури.

Изследователите твърдят,

че захранван със слънчева енергия предавател използващ слънчева светлина на площ два пъти по-голяма от размера на Земята може да генерира достатъчно енергия, за да бъде видяна от далечни зрители

При това, наличието на водна охладителна система би позволила на устройство с този размер да издържа на екстремните температури. Най-правдоподобното използване за това огромно количество енергия би било за задвижване на междузвездни светлинни платна.

Светлинното платно би разчитало на постоянен светлинен сноп от предавателя.

Въпреки че винаги ще е насочен към платното, докато платното, неговата планета домакин, неговата звезда и галактиката се движат спрямо нас, наблюдателите на Земята биха го видели като кратък проблясък.

Това би накарало лъча да премине по небето, сочейки Земята само за миг.

НП©/ Дейли мейл