Джон МакКейн: Обама знаеше за кибератаките и не направи нищо по въпроса

Сенаторът-републиканец Джон МакКейн заяви, че президентът на САЩ Барак Обама е знаел за усилията на други страни да проникнат в компютърните системи на американските институции дълго време преди да предприеме нещо по въпроса. „Всичко, което виждам сочи, че е имало опити да се повлияе на изборите. Не вярвам, че опитите са повлияли върху резултатите, но мисля, че има доказателства за опити за намеса от страна на руския президент Владимир Путин“, заяви МакКейн.

„Трябва да калибрираме отговора си. Не трябва, щом това е акт на война, да се изстрелват ракетите. Но трябва да има отговор. Смятам, че администрацията на Барак Обама е знаела за опитите за кибернамеса дълго време и не е направила нищо по въпроса. Не са искали да прекъснат преговорите за Сирия. Били са притеснени за реакция от Русия. Просто невероятно“, добави той.

МакКейн допълни още, че САЩ са знаели за хакерските атаки дълго време. Атаки от различни места като Иран, Китай. И не е имало политика какво да се върши в случай на подобна атака. Затова и не е имало стратегия как да се контраатакува. Всички тези атаки са били осъществени, докато е наблюдавано пасивно.

Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.