Новини

Как американците и канадците се справиха с казуса местно население?

Индианците, коренното население на Америка, са били унищожени и почти заличени от картата на Америка.

Това се дължи на всякакви прерийни завоеватели и други престъпници, които все още се считат от САЩ и Канада за национални герои.

Хитлер е булонка в сравнение с тези герои

В резултат на Холокоста на американските индианци, известен също като „петстотингодишна война“, 95 от 114 милиона местни жители в сегашните територии на САЩ и Канада са унищожени.

Хитлеровата концепция за концентрационните лагери се дължи в голяма степен на изучаването на историята на Съединените щати и Африка.

Той се възхищавал на лагерите за бурите в Южна Африка, и за индианците в дивия запад. Често в своя вътрешен кръг хвалил ефективността на унищожаването на коренното население на Америка.

Правителството на САЩ отказва да ратифицира конвенцията на ООН за геноцид. И не е чудно. Много аспекти на геноцида са били приложени на местните народи в Северна Америка.

Съдбата на американските коренни жители

„Окончателното решение“ на проблема на северноамериканските индианци става модел за последващия еврейски холокост и южноафриканския апартейд.

Но защо най-големият Холокост остава скрит от обществото? Показателно е, че информацията за този Холокост е съзнателно изключена от знанието и съзнанието на хората в Северна Америка и целия свят.

Учениците все още учат, че големи части на Северна Америка са необитаеми. Но преди пристигането на европейците, градовете на американските индианци са били процъфтяващи.

Мексико Сити е имало

по-голямо население от всеки друг град в Европа. Хората били здрави и добре нахранени. Първите европейци останали изумени.

Северноамериканският индиански холокост е по-лош от апартейда в Южна Африка и геноцида на евреите по време на Втората световна война.

Но къде са паметниците? Къде се провеждат паметните церемонии?

За разлика от следвоенната Германия, Северна Америка отказва да признае унищожението на индианците като геноцид.

Властите в Северна Америка не искат да признаят, че това е и продължава да бъде систематичен план за унищожаване на мнозинството от коренното население.

Терминът „окончателно решение“

не е въведен от нацистите. Той е произнесен от мениджърът по индиаските въпроси, Дънкан Кембъл Скот, който през април 1910 г. се е погрижил толкова добре за „индианския проблем“.

Европейската колонизация на Америка завинаги промени живота и културата на индианците. През XV-XIX век техните населени места са опустошени, народите са унищожени или поробени.

Източник: Американски Холокост: Д. Станърд (Oxford Press, 1992) – „Над 100 милиона мъртви“