Новини

Как да практикуваме ходеща медитация?

„Умът може да върви в хиляди посоки.
Но по тази красива пътека вървя с мир.
С всяка стъпка духа лек вятър.
С всяка стъпка цъфти цвете.“

Тhich Nhat Hanh

Медитацията не се състои само в това да седим в тишина. Става въпрос за това, да си позволим да станем едно цяло с момента.

Когато медитирате, не сте в миналото, не сте в бъдещето и не сте изгубени в мислите си. Вие сте в центъра на момента, позволявайки на вашата енергия да се смеси с енергията на настоящето.

Представете си цялото ви същество, като топка енергия. Всеки път, когато мислите или разсъждавате за нещо, или се губите в мисли за вчера или утре – вашата енергия се разпръсква в различни посоки.

Събирайки цялата си енергия и съсредоточавайки се върху настоящето, тук и сега, вие влизате в най-истинската си сила и форма. От това място могат да се намерят най-добрите решения и най-великите вдъхновения.

Сливането със себе си и настоящето носи много ползи.

Има много начини за медитация и тя може да бъде включена във всички аспекти на вашия живот.

Ходещата медитация ви дава възможността да станете едно цяло с момента, но и едно цяло със Земята.

Поставяйки краката си на земята, вие правите това съзнателно и с любов. Докато вървите, вие се превръщате в наблюдател на вашето обкръжение и приемате всеки един момент.

Често, когато ходим, умът ни е другаде. Разтревожени сме дали ще стигнем на време или мислим за всичко останало, но не и върху това как ходим.

В ходещата медитация, задачата е да станете напълно присъстващи. Да пуснеш всички мисли и просто да позволиш на енергията си да се слее с природата около теб.

Докато правите всяка стъпка, вие си позволявате да наблюдавате, да забавите скоростта и да видите и почувствате това, което е пред вас.

Това предизвиква чувство на състрадание и връзка не само със себе си, но и с единството около вас.

„Можете да направите крачка и да докоснете земята по такъв начин, че да се установите в настоящия момент; ще бъдете тук и сега. Не е нужно да полагате усилия. Краката ви докосват внимателно земята и се заземявате тук и сега. И изведнъж сте свободни – свободни от всички задачи, всички притеснения, всички очаквания. Вие сте напълно присъстващи, напълно живи и докосвате земята.“

Тhich Nhat Hanh

Ако искате да практикувате ходеща медитация, ето как да започнете:

1. Започнете с избор на маршрут. Някъде сред природата работи най-добре. Когато започнете да се чувствате по-комфортно с тази практика, можете просто да ходите свободно, където сърцето ви отведе, но за да започнете с определен маршрут.

2. Когато поставите първия си крак на земята, кажете тихо „благодаря“ на себе си и започнете да ходите. Докато вървите, опитайте се просто да наблюдавате гледките, миризмите и усещанията около вас. Наистина погледнете, наистина миришете, наистина чувствайте това, което е пред вас.

3. Ако забележите, че нахлуват мисли в главата ви, насочете фокуса си към неща, които ви се открояват: улични знаци, цветя, птици и т.н. Ако видите нещо, което хваща окото ви, позволете си да го погледнете и да го наблюдавате.

4. Вървейки по този начин, ще започнете да се съобразявате с тялото и дишането си. Ако почувствате каквото и да е напрежение в тялото си, просто бъдете нежни към себе си и се опитайте да го смекчите с помощта на дъха си. Опитайте се да дишате дълбоко и да правите дълги издишвания.

5. Когато стигнете до вашата дестинация, на последната си стъпка, кажете отново тихо „благодаря“ на себе си.

Не забравяйте, че идеята е да правите това без усилия. Чувствайте се свободни и се слейте с настоящето.

Ходещата медитация е чудесна алтернатива на обикновената седнала медитация. Също е чудесен начин да изчистите ума си, когато се чувствате неспокойни или развълнувани.

Опитайте и вижте дали работи за вас!

Източник: Forever Сonscious