Новини

Как да практикувате не-двойствеността

Има различни степени на съзнателност, повечето от които се преплитат в съзнателен анализ и отражение на живота на човек с чисто присъствие, чрез медитативни практики, йога и тиха Випассана.

Но има една нишка на съзнателната смесица, която става все по-популярна. Това е не-двойствеността.

Думата дуалност се появява в будистката теория на интеграцията и пътя, който свързва два предполагаемо противоположни фактора – пол, раса и религия. Дуалността разтваря очевидните различия пред вашите очи.

Това е място, на което няма място за осъждане

Практикуващият приема настоящия момент, като празник, избавяйки се от всички познания за закона на привличането, теорията за минал живот, духовния им път и всичко, което са преживели до този момент.

Както казва Джеймс Ийтън, никога няма да разберем дали тези неща са верни, тъй че защо да се тормозим от идеята за тях?

В такова егоцентрично общество, като нашето пропадането на настоящия момент може да бъде обезсърчително за някои, но за травмираните, това може да бъде единствения изход.

Без значение на колко анализи и терапии сте подложени, в края на деня това ниво на присъствие, открито чрез медитация е нещото, което ще ви помогне да продължите напред.

Както преподава Гаутама Буда, безкористността се ражда от суровия и неподправен момент.

Не-дуалността е пътят към безкористност.

В тибетската „Книга на мъртвите“ се казва че, двойствеността причинява страдание и алчност и едва, когато се освободим от дуалистичния начин на мислене, можем да се надяваме да се докоснем до Божието преживяване – Сега.

Ако човешкият недостатък е желанието, то тогава единственият път към преодоляването му е напълно да се изолира всяко минало и бъдещо желание.

„Мястото” на не-дуалността е навсякъде около нас.

Това са звуците на вятъра през дърветата, куче лаещо в далечината. Мъдростта ни съветва да отворим ушите си, за да мълчим, тъй като там лежат отговорите.

Както отбелязва Тол, пространството не съществува, тъй като не се откроява.

Когато престанем да даваме етикети или „съществуване“, тогава ще започнем да имаме преживявания от Бога и да усетим красотата на настоящия момент.

Единственият начин да изпитате не-двойствеността е да се разширите.

Съветите, дадени на травматизираните хора е да се опитат по време на медитация, да се заземят в настоящия момент. Те трябва да пренасочат фокуса си към теглото на тялото, дъха и звуците, които чуват в момента.

Когато започнете да практикувате не-двойнствеността и станете едно цяло с настоящето, ще поставяте под въпрос всичко, което знаете за себе си.

Ще поставите под въпрос и това, дали изобщо притежавате мозък и вътрешни органи.

Тези видове въпроси, макар и очевидно безсмислени, могат да предизвикат трептения в нашите възприятия и да ни накарат да придобием огромен поглед върху естеството на присъствието.

Друг метод е да направите това, което ви плаши най-много. Ако общуването ви плаши, опитайте се да гледате в очите на другите хора и не си отмествайте погледа.

Нека дуалистичните слоеве се отлепят и ви позволят да се срещнете със страховете си в най-чистата им форма. Това е форма на интензивно изцеление.

Не-дуалността може да ви приведе в правилната посока към по-високи вибрации.

Предавайки се на Бога, ние нямаме крайна цел, просто избираме как да изпълним сегашния момент, променяйки енергията си.

Настоящият момент не е взаимозаменяемо нещо върху, което трябва да се тревожим, а да му се наслаждаваме. Настоящият момент е място на не-двойственост. Трябва само да го намерим.

„Има време за живот и време за смърт,
но никога не трябва да отхвърляме момента.”

Лао Дзъ

Източник: Fractal Enlightenment