Здраве

КАК ДА РЕГЕНЕРИРАМЕ НАЙ-ДОБРЕ НАШЕТО ТЯЛО?

Въпреки, че за мнозина е спорно дали гладуването действа по благоприятен начин на тялото ни, редица изследвания показват позитивни резултати.

Според тях то има много предимства.

Сред тях са загуба на излишните килограми, нормализиране на инсулиновата чувствителност, намаляване на нивата на триглицеридите и забавяне на признаците на стареенето.

Има различни „режими“ на постенето. При така нареченото периодично гладуване трае от 14 до 18 часа на денонощие.

Други хранителни планове препоръчват тези периоди да бъдат удължени до 2 или 3 дена.

Всеки от тях има своите собствени предимства и предизвикателства.

Просто една мода?

Според много хранителни и медицински експерти постенето не е нищо повече от една необоснована мода.

Те смятат, че по този начин се губят хранителни нутриенти във времето, в което не се приема храна.

Също така постенето ограничава приема ни на храна, от която тялото се нуждае всекидневно, като плодове, зеленчуци, протеин и полезни мазнини.

Нови открития

В скорошно проучване на Южнокалифорнийския университет се изследват група от хора, които постели редовно в продължение на 6 месеца в периоди от 2 до 4 дни.

Изследователският екип открил нещо невероятно. Забелязало се понижаване на нивото на ензима РКА.

Това е хормон, свързан с повишаването на риска от развитието на рак и тумори. В допълнение имунната система на участниците била изцяло възобновена.

Изследването показва, че гладуването активирало „ключ“ в тялото, който го сигнализирал да започне „регенерация на хемопоетичната система на ниво стволови клетки“.

То накарало тялото да се отърве от тази част на имунната система, която е увредена или болна и намалило броя на белите кръвни телца.

Според професор Валтер Лонго тази загуба на белите кръвни телца, сигнализирала тялото да възобнови и регенерира нови клетки на имунната система.

Според Лонго периодичните цикли на гладуване, последвани от здравословна балансирана диета, могат буквално да създадат нова имунна система.

Според експертите ще са нужни допълни изследвания, преди това откритие да бъде потвърдено като окончателна медицинска опция.

awarenessact.com