Новини

Как Европейският съюз попадна в ядрената стратегия на Пентагона

Министрите на отбраната на НАТО бяха свикани в Брюксел на 26 и 27 юни. 

Темата бе одобряването на нови мерки за “възпирането” на Русия, която бе обвинена без никакви доказателства в нарушаване  на Договора за ликвидиране на ракети със среден обсег на действие. 

В този контекст ще се озоват веднага след САЩ, които се оттеглят от Договора (Рейган- Горбачов, 8 декември 1987, Белият Дом) на 2 август.

Големите европейски сили, все повече и повече разделени в сърцето на ЕС, се реобединяват в  НАТО под ръководството на САЩ, за да подкрепят общи стратегически интереси.

21 от 27- те страни от Европейския съюз отхвърлиха пред Обединените Нации предложението да се запази руската страна в Договора за ликвидиране на ракети. 

Колкото до прозрачността на подобно решение, този европейски и обществен въпрос потъва в невидение. Нито правителствата, нито масовите медии не дискутират обстойно темата.

По този начин, населението не възприема нарастващата заплаха: възможност от използване на ядрени оръжия.

Това се потвърждава от последната стратегическа документация на Въоражените сили на САЩ, Nuclear Operations от 11 юни.

Документът е съставен под ръководството на президента на Обединения комитет на началниците на щабовете на Съединените щати, в който се подчертава, че “Ядрените сили дават на САЩ капацитета да поддържа националните си цели”.

Документът акцентира върху идеята за развиване на “разновидни, гъвкави и адаптивни” такива сили срещу “широка гама от противници,  заплахи и различни контекстове”.

Русия предупреждава, че използването на една единствена ядрена ракета, с ниска мощност би отключила верижна реакция, както и сериозен ядрен конфликт. 

А що се отнася до доктрината на САЩ, то тя  е по- скоро ориентирана към опасния концепт на “ гъвкавост ”.

Документът говори и за цели, избрани от разузнавателните служби, в които да се оцени уязвимостта при ядрена атака, както и последиците от радиоактивност. 

Използването на ядрени оръжия, развива докладът “може да създаде условия за решаващи резултати: в частност, това би променило рамката на една битка, позволяваща на командирите на спечелят конфликта.“ 

Ядрените оръжия предоставят възможност на САЩ да успокоят съюзниците и партньорите, които биха се отказали от притежание на собствени.

Документацията все пак индикира, че “САЩ и селекционирани съдружници на НАТО ще запазят самолети с двоен капацитет, които транспортират ядрени или конвенционални оръжия“.

Също така, потвърждава, че четири страни от ЕС, които се явяват официално не- ядрени- Италия, Германия, Белгия и Холандия, както и Турция, не само са страни-обежище на ядрени оръжия на САЩ (B-61, които ще бъде заместени от мощните B61-12 през 2020г.), но и са готови да ги използват при директив на Пентагона.

Всичко това е премълчано от правителства, телевизии и  вестници, които всекидневно повтарят колко е важна сигурността на населението в ЕС. 

Тази сигурност е гарантирана от Съединените Щати, които са в пряка връзка със страни- членки по ядрения въпрос и използването на ядрени оръжия в Европа. 

Източник