Здраве

Как милиарди животи могат да бъдат спасени само с 68 цента?

Използвайки силата на инженерството, индийският професор Ману Пракаш, заедно с колегите си от Станфорд, създали две невероятни изобретения, които могат да спасят милиарди души по света

Целта им е подобряването на живота на най-бедните нации в света чрез евтини, ефективни и преносими технологии.

Според различни проучвания от 100 милиарда души, живели на тази планета, повече от 50% от тях са умрели от малария.

Симптомите са подобни на грип и за това тя трябва да бъде диагностицирана като се вземе капка кръв, след което тя се слага в центрофуга и се гледа под микроскоп.

Изключително трудно е това да бъде направено в най-бедните държави. Оборудването струва десетки хиляди долари и се нуждае от електричество.

Изобретенията на Пракаш и екипа му могат да диагностицират маларията, струват по-малко от долар и не се нуждаят от електричество.

Хартиеният микроскоп – PaperScope, струва само 50 цента и лесно може да бъде сглобен от всеки, следвайки инструкциите.

Лещата е малка сфера, която увеличава образа 140 пъти.

Чрез този малък микроскоп може да бъде видяно, ако в кръвта има малария. Кръвта ни е съставена от червени кръвни телца, бели кръвни телца, и тромбоцити.

Проблемът е, че само в 2 капки кръв има около милиард червени кръвни телца и би било изключително трудно да бъдат намерени тези от тях, които имат малария.

За това се използва и центрофугата. Когато пробата с кръв бива завъртяна, центрофужната сила изблъсква най-тежките клетки на дъното.

Така те се подреждат. И тъй като клетката, заразена с малария, има по-малка плътност от здравата, заразените клетки винаги са между здравите клетки и прозрачната плазма.

Станфордският екип бил вдъхновен от играчка, за да създаде центрофуга – PaperFuge, струваща само 18 цента, която всеки може да използва.

Тя се върти с 20 000 оборота в секунда и само за 10 секунда може да раздели кръвта, докато дори при уредите за хиляди долари отнема минути.

Източник: